YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Mücavir Alana Katılma Kararını Işıklar-Dörtyol Köylüleri Verecek

Işıklar-Dörtyol Köyü Mevkiinin mücavir alana katılması hakkında köy sakinlerinden gelen talep üzerine geçtiğimiz akşam Işıklar Köyü kahvehanesinde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımı ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

07 Eylül 2016 tarihinde eklendi

Toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Işıklar Köyü Muhtarı Ali Alp ve köy sakinleri katıldı. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kent büyüdükçe bizler sizin tarafa, sizler de bizim tarafa doğru genişliyorsunuz. Sizin bir bölümünüz bizim mücavirimizin içerisinde. Bir bölümünüz kentsel bir bölü 100 binlik kentsel plan içerisinde. Çok yakın işbirliği içerisinde burada yaşıyoruz. Yıllardan beri hep Dörtyolun, Işıklar bölgesinin aynı Karacaören gibi, ama özellikle Işıklar Köyü sınırının belediye hudutları içerisinde olmasını, bu yörenin sıkıntılarının giderilmesi açısından iyi olacağını düşünmüşüzdür. Eğer yasa geçer ve Çanakkale Bütün Şehir olursa, otomatik olarak buraları merkezin sınırları içerisinde olacaktır ve mahalle haline gelecektir. Ama bu süreç olur ya da olmaz, biz o tarihi beklemeden burada da yapılaşma ihtiyacı doğduğundan, Çanakkale’de de bu bağlamda yapılarının, arsalarının daralması dolayısı ile bu bölgenin de sağlıklı yapılanması için, derme çatma yapılaşma olmaması için belediye sınırları içerisinde olmasında yarar var diye düşünüyoruz. Bu düşüncelerimizi de sizinle paylaşmak için buradayız. Tabi bu olduğunda, altyapısıyla, kanalizasyonuyla, yoluyla, içme suyuyla, imar kolaylıklarıyla, düzenli yapılanmasıyla buranın değerinin daha da artacağına inanıyoruz. Böyle bir durum olduğunda buradaki arsalar ve yapılar daha değerli hale gelecektir. Çünkü bir nizam olacaktır, hizmet alacaktır. Çöpünden tutunda, temizliğinden, kanalizasyonundan, bütün hizmetleri doğal olarak alacaktır" dedi.

“KARARI KÖYLÜLER VERECEK”

Işıklar Mevkiinde çarpık yapılaşmanın önüne geçilebilmesi için konun önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Şimdi burası bir köy statüsünde olduğu için muhtar ile olan ilişkilerimizden olabildiğince hizmet getirmeye çalışıyoruz. Çünkü burası bir köy statüsünde. Bizim buralara sağlıklı hizmet verebilmemiz için meclis kararına ihtiyacımız var. Ancak meclis kararı ile yapılabiliyor. Her seferinde de meclis kararı almak tabiatı ile kolay değil. Çünkü burası Özel İdarenin yetkisi altında. Onlar da buralara maalesef yeterli hizmeti veremiyorlar. Bunu tabi sadece burası için düşünmüyoruz. Aslına bakarsanız, Işıklar ile beraber Karacaören Köyünün içi ile beraber bu projenin içine girmesinde yarar olduğunu görüyoruz. Tabi Saraycık bölgesi farklı bir bölge. Orada sulu tarım yapılıyor. Orası şu anda bir bölü 100 binlik planda da yerleşim gözükmüyor. Buranın normal bir kent planının yapılması ve yasal bir hale getirilmesi lazım. Burada bildiğim kadarı ile çok sayıda mevcut yapı da kaçak. Ama sonuç itibari ile o mevcut durumu tespit edip, onun üzerine daha sağlıklı bir yapılaşma yapılmasında, fayda var. Bu yakın zamanda olmazsa ileride mutlaka olacaktır. O zaman daha da girift bir hal alacaktır. Çarpık yapılaşma devam ettikçe çözüm daha da çetrefili hale gelecektir. Bunu Kepez’de yaşadık. Sonuç itibari ile ben sadece talep edebilirim. Kararı siz vereceksiniz” şeklinde konuştu.

“KEMEL KÖYÜNÜN DE BUNUN İÇİNE GİRMESİ GEREKİR”

Işıklar Mevkiinin mücavir alan olarak ilan edilmesinin yetmeyeceğini belirten Gökhan; “Çanakkale’nin gelişme alanı olarak ben Kemel’i de hep söylemişimdir. Kemel Köyünün de bunu içine girmesi gerekir, ama şu anda bizim öncelikli olarak sizler ile görüşmemizin nedeni, burada zaten bir bölümünde Çanakkale Belediyesinin mücavir alanı var, bir bölümünde fiiliyata geçememiş planlı bir alan var ve onun dışında da diğer bir alan var. Işıkların Merkez Köyü var. Bütün bunların planlanması gerekir. Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi sınırları içerisine girmeli. Mücavir değil. Mücavir olması yetmez. Mesela Güzelyalı mücavir alandır, ama yine oraya bir altyapı yapacağınız zaman meclis kararı gerekir. Artık belediye sınırları içerisine girmesi lazım. Belediyenin bu sınırlara uzaması lazım. Buraya gelişimizin nedeni şu, bu konuda tereddüdü olan arkadaşlarımız tek tek söz alsın, sorularını sorsun, bunların cevabını bizim ağzımızdan duysun. Çünkü bunları başka yerlerden duyduğunuz zaman, acaba doğru mu diye bir tereddüt olabilir. Bizim ağzımızdan duyun, ondan sonra oturup kararınızı verin. Muhtarımız da bunu imzaya açmış. Ondan sonra karar tabi ki de sizin olacaktır, ama burada artık iç içe girmişiz, yan yana gelmişiz. Dolayısı ile buranın da sağlıklı yapılanması çok önemli. Buralar daha da değerli yerler olmak noktasında, imara aykırı, planlama şekline aykırı bir biçimde büyümesi yarın daha da büyük sıkıntıları beraberinde getirecektir. Burada kanalizasyonun, yağmur suyunun da yapılması lazım. Üstyapının yapılması lazım. Dolayısı ile burayı bir mahalle olarak görmek istiyoruz. Mahallenin adını da Işıklar Mahallesi koyarız. Işıkların adı da yaşar diye düşünüyorum” dedi.

Gökhan yaptığı sunumun ardından köy sakinlerinin sorularını cevapladı. Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 (Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.699 kez okundu