YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Minik Öğrenciler Çocuk Üniversitesinde Arkeolog Oldu

Çanakkale Özel İsmail Kaymak Eğitim Kurumlarının hazırladığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünün düzenlediği proje kapsamında Arkeoloji Etkinliği düzenlendi.

27 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

Proje koordinatörlüğünü Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Veysel Tolun’un yaptığı ve araştırma görevlileriyle bölüm öğrencilerinin de proje kapsamında destek verdiği projeyle, minik öğrencilerin sahip olduğu kültürel mirasın farkına varmalarını sağlamak, onları koruyarak farklı kültürlere saygıyı geliştirmek olarak düşünüldü. Proje , 11- 25 Mayıs 2016 tarihleri arasında 4 aşamalı olarak gerçekleştirildi.

Projenin birinci aşamasında ilköğretim öğrencilerine teorik dersler verildi. Yrd. Doç. Dr. Veysel Tolun tarafından verilen teorik derslere öğrencilerin ilgisi büyüktü. Büyük bir dikkatle dersi dinleyen küçük arkeolog adayları sordukları sorularla ve verdikleri cevaplarla bilgiye öğrenmeye ne kadar hevesli ve açık olduklarını da gösterdiler.

Projenin İkinci aşamasında Çanakkale Arkeoloji Müzesi gezisi vardı. İlk etapta müzenin bahçesinde öğrencilere hem bilgilendirici hem de öğretici bir etkinlik yaptırıldı. Bu etkilikte öğrenciler 4 gruba ayrılarak müze bahçesindeki objelerden dört tanesinin adının yazılı olduğu önceden hazırlanmış kâğıtlar öğrencilere çektirilerek dağıtıldı. Öğrencilere bu objeleri müze bahçesinde bulmaları, üzerinde tartışmaları, hangi malzemeden yapıldığı, ne amaçla kullanıldığı, ne zaman kullanıldığı gibi soruları tartışarak aralarında seçtikleri bir sözcü kanalıyla gruptaki diğer arkadaşlarına bu objeyi tanıttılar. Bu etkinlikle birlikte belki de ilk kez duydukları bu dört obje hakkında bilgi sahibi oldular. Bu arada bir müze bahçesini hiç bu kadar neşeli ve cıvıl cıvıl gören olmamıştır herhalde. Bu  bilgilendirici ve eğlendirici oyunun ardından  müze binasına geçildi. Müzenin içerisinde de eğlendirici ve bilgilendirici aktiviteler devam etti.     

Projenin üçüncü aşamasında ise minik arkeologlar kazı yaptı. Güzel Sanatlar Fakültesi önündeki toprak alanda yapılan kazı çalışmalarında kullanacağı kazı aletleri verilerek, gruplara ayrılan öğrenciler çalışmalara başladı. Açma başkanının gözetiminde heyecanla ele geçen objeler dikkatle toplandı ve notlar tutuldu. Kazı süresinin sonunda  ele geçen seramik tabak, heykelcik, çömlek gibi objeler atölyede bütün hale getirilme çalışması yapıldı ve kaydedildi.

Projenin dördüncü ve son aşamasında Troia Antik Kenti gezisi vardı. Antik kente neşeli bir otobüs seyahatinden sonra varıldı. Antik kentin girişinde Veysel Hoca antik kentin daha iyi anlaşılabilmesi için öğrencilere masal formatında bir anlatım yaptı.      

Bu anlatımın ardından öğrencilere girişte bulunan Troia Atı gezdirildi. Büyük bir neşe içinde gerçekleştirilen tahta at gezisinin sonunda hatıra fotoğrafları çektirildi.   

Tahta At’ın gezilmesinin ardından ören yeri gezildi. Bu gezi çocukların seviyesine uygun anlatımlarla daha çok çocuklara sorular sorarak gerçekleştirildi. Öğrencilerin ilgisi ise çok yüksekti. Dinlediler, sorular sordular ve öğrendiler.

Ören Yeri gezisi sona erdiğinde öğrencilerle drama etkinliği gerçekleştirildi. Drama etkinliğinde ‘’Üç Güzeller’’ efsanesi oynandı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin oyun yetenekleriyse bir hayli göz doldurdu.

Proje koordinatörü Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Veysel Tolun ve Proje düzenleyen İsmail Kaymak Koleji öğretmenleri Vildan Sarp ve Sema Şeker etkinliğin önemine değinerek öğrencilerin bu sayede Arkeoloji’yi daha iyi anladığını söyledi.

HABER VİDEO
1.965 kez okundu