YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

"Lone Pine Anıtı"nda Törenlerin Yapılmaması Çanakkale Turizmini Nasıl Etkiler?

Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı’nın her yıl Çanakkale Kara Savaşları’nın yıldönümü olan 25 Nisan günü, Şafak Ayini'nden sonra Lone Pine (Tek Çam) Anıtı’nda düzenlenen anma törenini bu yıl yapmayacağını duyurması Çanakkaleli turizmcileri harekete geçirdi.

12 Şubat 2016 tarihinde eklendi

Kararın Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından tur operatörlerine bildirilmesinin ardından Çanakkale’de de bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı’nın 100. yıl törenlerinin sona ermesi, törenlerin 1,5 güne uzaması ve Lone Pine anıtında hava koşullarının katılımcıları koruyacak elverişli ortamın sağlanamaması gibi gerekçeler göstererek töreni iptal etmesi dikkat çekti.

ÇATOD KONUYA ILIMLI BAKIYOR

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Kemal Pazarbaşı, Avustralya Anıtı’nda düzenlenecek töreninin tek başına Çanakkale turizmine olumsuz bir etki yapacağına inanmadıklarını belirterek, “Geçtiğimiz yılki 100. yıl törenlerinin ardından bu yıl katılımın az olacağını biliyorduk. Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini ile Yeni Zelanda Anıtı’ndaki törenler bu yıl yine yapılacak. Sadece Avustralya Anıtı’nda düzenlenecek törenler yapılmayacak. Bunun da tek başına Çanakkale turizmine olumsuz bir etki yapacağına inanmıyorum” dedi.

“AVUSTRALYA’NIN 2016 -2018 ARASINDA DİĞER ANMA PROGRAMLARI YOĞUNLUĞU HAD SAFHADA”

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer ise yaptığı açıklamada 2016 yılında Lone Pine Anıtı’ndaki tören iptalinin bekledikleri bir haber olduğunu ifade ederek; “Avustralya Gazi İşler Bakanı Stuart Robert 1. Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü etkinliklerinin Avrupa’daki Fransa ve Belçika ülkelerinde yer alan Batı cephesinde yoğun bir program dahilinde gerçekleştirileceğini söylemiştir. Buna bağlı 2018 yılına kadar diğer bölgelerde törenlere resmi katılımın azalacağını bildirmiştir. 2016  Avustralya ve Yeni Zelanda için aynı zamanda farklı ülkelerde farklı alanlarda etkinlikleri içermektedir. Avustralya’nın 2016 -2018 arasında diğer anma programları yoğunluğu had safhadadır. Bunlar;

- 1915-1918 batı cephesi savaşına katılımının 100. yılı Belçika ve Fransa,

- 1991 Körfez Savaşının 25. yılı,

- Tobruk, Yunanistan ve Girit Savaşlarının 75.yılı ve

- Long tan, Vietnam Savaşına Girişinin 50. yılı gibi sıralanabilir” dedi.

Armağan Aydeğer, bu yıllar içinde Çanakkale’ye gelecek turist sayısında yaşanacak azalmanın önüne geçilmesi, duraksamanın kalıcı hale gelmemesi ve motivasyonun azalmaması için tedbirler almalarının gerektiğini de belirterek, “Bu kapsamda;

- Avustralya ve Yeni Zelanda ülkeleri ve Türkiye arasında ortak kültürel ve sportif Erkinlerin arttırılması;

- Çanakkale ve Türkiye’nin güvenli ülke ve bölge imajını güçlendirmek adına özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda'da tanıtım faaliyetler düzenlemesi;

- Avustralya ve Yeni Zelanda ülkeleri üniversiteleri ve ÇOMÜ arasında ortak etkinlik ve projelerin arttırılması;

- Avustralya ve Yeni Zelanda ülkeleri ve Çanakkale sivil toplum kurumları arasında ortak proje geliştirilmesi;

- Avustralya ve Yeni Zelanda da yerel idareler ile iş birliği ve

- Avustralya ile Yeni Zelanda’dan Türkiye’ye out going yapan firmaların Çanakkale’de ağırlanması, incoming yapan tur operatörü firmaların bu ülkelerdeki tanıtımlarının ve ilgili faaliyetlerinin desteklenmesi gerekir. Tabiî ki bunların yapılması içinde Avustralya ve Yeni Zelanda konsoloslukları ve büyükelçiliği ile yoğun temasın sürdürülmesi gerekir” dedi.

YENİ ZELANDALILAR DA TÖRENİ İPTAL EDER Mİ?

Öte yandan 25 Nisan günü Anzak Koyu’nda düzenlenen Şafak Ayini’nin ardından önce Avustralya, ardından da Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtları’nda düzenlenen törenlerden Avustralyalıların yapacağı törenin iptal edilmesi diğer törenin de “Acaba iptal edilir mi?” sorusunu gündeme getirdi. Şana kadar Yeni Zelanda Hükümeti’nden Conkbayırı’ndaki törenin iptal edileceğine dair bir bilginin gelmediğini belirten yetkililer, Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini ile Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtı’nda düzenlenecek törenlerin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine yapılacağını söylediler.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.819 kez okundu