YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kore Heyetinden “2018 Troia Yılı Öncesi” Antik Kente Ziyaret

Kore ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen “Anadolu Odise” adı verilen etkinlik kapsamında Çanakkale’ye gelen  27 kişilik Kore heyeti şehrin en önemli tarihi ve turistik yerleri arasında bulunan Toria Antik Kenti’ni ziyaret etti.

17 Temmuz 2017 tarihinde eklendi

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho ile birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve 2018 Troia Yılı çalışmaları ile ilgili büyük çaba harcayan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer’in de katıldığı ziyarette Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan tarafından heyet üyelerine bilgilendirmede bulunuldu.

“KORE'DEN GELEN TURİSTLERİMİZE KAPIMIZI AÇIYORUZ”

Çanakkale il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Troia Antik Kenti’ni en fazla ziyaret eden ülkelerin başında Korelilerin yer aldığını belirterek; “Bu önemli ören yerimiz, antik kentimiz Troia, geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 500 bin kişi gibi ziyaretçi aldı. 2016 yılı turizmde biraz sıkıntılı geçti ama Çanakkale gerek 102 yıl evvel bu necip milletin aziz ve asil evlatları dünyanın en büyük teknolojik devlerine karşı destanlaştığı Çanakkale Savaşlarının geçtiği bölge olması münasebetiyle gerekse Troia, Apollon, Alexandra Troas, Assos gibi ören yerlerimizin ve Kazdağları gibi değerlerimizin olması münasebetiyle gerçekten 2016 yılında Çanakkale bu krizi teğet geçti diyebiliriz. Bugün Kore'den gelen ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Kore'den gelen turistlerimize kapımızı açıyoruz” şeklinde konuştu.

“YAPTIĞIMIZ BU ÇALIŞMA EKONOMİ VE SANAYİ DIŞINDA KÜLTÜREL VE AKADEMİK ANLAMDA DA BİR İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMASININ ÖNCÜLÜĞÜNÜ TAŞIYOR”

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho da yaptığı konuşmada kendilerinin 2018 Troia yılına girilmeden önce gelip burayı görmek istediklerini belirterek, “Ben Çanakkale’yi her ziyaret edişimde ülkemizden vatandaşlarımızın da burayı ziyaret etmelerini istedim. Bu kapsamda da Türkiye’de ilk ziyaret ettiğimiz tarihi ve turistik yer Çanakkale’de Troia Antik Kenti oluyor. Bugüne kadar Kore ile Türkiye arasında yaptığı ilişkiler hep ekonomik ve sanayi alanındaki işbirliğine dayandı. Ancak gerek kültürel ve akademik anlamda, gerekse gazeteciler arasında maalesef bugüne kadar bir işbirliği yapılmadı. Bugün yaptığımız bu çalışma da ekonomi ve sanayi dışında kültürel ve akademik anlamda da bir işbirliği çalışmasının öncülüğünü taşıyor” dedi

“BU ETKİNLİĞİN TROİA ANTİK KENTİ’NDEN BAŞLAMASININ ÖNEMİ GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK”

Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise Kore heyetinin bölgeye gelmesinin önemine değinerek, “Kore Büyükelçiliği’nin inisiyatifi ile Türkiye Kore ilişkilerinin anısına Türkiye’nin kültür ve tarihi mirasının Kore’de tanıtılması için Kore’deki belli STK temsilcileri ve kamuoyunu etkileyen kişilerin Türkiye gezisi Çanakkale’den Troia Antik kentinden başlıyor. Troia Anadolu'nun doğunun en batısındaki yer. Kore de batının en doğusundaki yer. Türkiye’deki bu etkinliğin Troia Antik Kenti’nden başlamasının önemi gerçekten çok büyük. Özellikle 2018 Troia Yılı öncesi bu etkinliğin yapılması da ayrı bir önem taşıyor” dedi.

“2018 TROİA YILI HAZIRLIKLARI BÜTÜN HIZIYLA SÜRÜYOR”

2018 Troia Yılı çalışmaları ile ilgili büyük çaba harcayan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer de yaptığı konuşmada 2018 Troia Yılı ile ilgili çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirterek; “2018 Troia Yılı ile ilgili sürdürülen çalışmalar temelde 3 ana alan üzerinde kurgulanmış durumda. Bunlardan ilki Kültür ve Turizm Bakanlığımız önderliğinde yurtdışında gerçekleştirilecek uluslararası turizm fuarlarında Troia temasının yoğun bir şekilde işlenmesi, dünyanın en fazla bilenen 2. Markası olan Troia üzerinde çok güçlü bir iletişim stratejisi yürütülmesi olarak belirlendi. Diğer taraftan Çanakkale Valiliğimizin önderliğinde ve koordinasyonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce desteklenen, Troia Milli Parkı ve civarında bölgenin Kültür ve Turizm kalkınmasını hedefleyen alt ve üst çalışmaları da yapılacak. Bilindiği üzere her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret ederek bölgemizde çok önemli bir harekete vesile oluyor. Amacımız Troia Milli Parkı’nda da aynı çerçevede bir gezi rotaları oluşturulmasıdır. Buna paralel olarak Milli Park içerisinde yer alan köylerimizin de turizme kazandırılması ile bu bölgemizde çok önemli bir canlılık meydana gelecektir. Bu kapsamda güzergah üzerinde alt ve üst yapı çalışmalarının hızlandırılması devam ediyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Çanakkale Valiliğimizin, Troia Kazı Başkanlığımızın ve ilgili kurumların destekleri ile  birçok antik yerleşim, Tümülüs ve turistlerimizin ilgisini çekecek çok sayıda noktalar belirlendi. Bu çerçevede Milli Park içerisinde ve Milli Park etrafındaki yolların iyileştirilmesi ile ilgili yatırım çalışmalarının en kısa sürede hayata geçmesi için Çanakkale Valiliğimiz ve Çanakkale Vekilimiz Bülent Turan bey büyük gayret gösteriyorlar. Yine aynı şekilde bu köylerle ilgili çalışmalarda başta Tevfikiye köyü olmak üzere civardaki köylerimizi turizme kazandırılmasıyla ilgili de çalışmalar devam ediyor” dedi.

“BÖLGEDE YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET YOLLARI YAPILACAK”

2018 Troia Yılı’nda alt ve üst yapı çalışmaları kapsamında Troia Milli Parkı ve civarında yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılması ile ilgili proje çalışmaların devam ettiğini de belirten Armağan Aydeğer, “Troia daha önceki birçok konuşmanızda ifade ettiğimiz gibi dünyanın en fazla bilinen kültürel miras alanların başında yer alıyor. Bu önemli yerin bütün dünya genelinden insanlar tarafından ziyaret etmesi çok önemli. Bu kapsamda bölgede Troia Milli Parkı ile birlikte Troas Alanını da kapsayan alanda yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılmasının bu alana ilginin daha da artacağına inanıyoruz. Bu yolların tespiti, güzergah detaylarının oluşturulması, yolların dünya yürüyüş yolu standartlarında işaretlemelerinin yapılması gibi çalışmaların 2018 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Çanakkale Valiliğinin önderliğinde ve koordinasyonunda, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının katkı ve destekleri ile 2018 yılı boyunca gerçekleştirilecek sürdürülebilir spor, kültür, sanat, bilim ve eğitim alanlarında etkinliklerin gerçekleştirilmesi yönünde çalışmaların yürütüldüğünü de belirten Armağan Aydeğer, “Dünya’da turizm hareketinin olmazsa olmaz en önemli 2 motoru güçlü algı yönetimi ve sürdürülebilir etkinliklerdir. Bu kapsamda 2018 Troia Yılının gerçek bir turizm hareketine dönüşmesi için, ülke ve bölge imajımızın güçlenmesi yönünde yapılacak tanıtım ve lobi çalışmaların yanı sıra sürdürülebilir etkinliler en önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır”  dedi.

 “İSMİ İLYADA VE ODYSSEİA DESTANLARINDA VE TROİA’DA YER ALAN DÜNYANIN DÖRTBİR YANINDAKİ ŞEHİRLERİN TEMSİLCİLERİ ÇANAKKALE’DE BULUŞACAK”

Uluslararası sürdürülebilir etkinliklerin bölge içerisinde gerçekleştirilmesi için çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini  belirten Armağan Aydeğer, “Bu konuda sivil toplum ve kamu kuruluşlarıyla yoğun bir çalışma ve işbirliğinde çalışmalarımız devam ediyor. Ramazan Bayramı’ndan sonra da bu konuda yapacağımız çalışmalar hız kazanacak. Amacımız orada sürdürülebilir ve uluslararası etki alanı olan özellikle kültür, sanat, spor, eğitim ve bilim alanlarında etkinliklerin bölge içerisinde gerçekleştirilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede dünya genelinde ses getirecek, her yıl yenisi gerçekleştirilecek büyük bir etkinliğe ev sahibi olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda farkı proje önerileri üzerinde çalışıyoruz.  2018 yılı sonuna doğru, özellikle İlyada ve Odysseia Destanlarında ismi Troia ve bu destanın içinde geçen kentlerin temsilcilerinin Çanakkale merkezinde ve özellikle Troia Ören Yeri’nde buluşması konusunda bir çalışmamız var. Bu çalışmalar kapsamında dünyanın farklı noktalarından Troia ile alakası olan birçok kentten, belediyelerden, ticaret odalarından, üniversitelerinden, sivil toplum kuruluşlarından birçok ilgili kişinin bir araya geleceği büyük bir “Troia Buluşması” düzenlenmesi konusunda araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projenin hayat bulabilmesi için gerekli fizibilite çalışmaları ve ön hazırlıklar şuan devam ediyor” dedi.

“TEYFİKİYE KÖYÜNDE ULUSLARARASI TROİA ARAŞTIRMALARI  MERKEZİ KURULACAK”

Troia Antik kentinin hemen yanında yer alan Tevfikiye Köyü’nde “Uluslararası Troia Araştırmaları Merkezi”nin kurulması ile ilgili hazırlık çalışmalarına başlanacağını da belirten Armağan Aydeğer, “Amacımız bölgede sürdürülebilir yapıların 2018 Yılı vesilesi ile ortaya çıkması. Bu konuda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite (ÇOMÜ) ile bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu merkezin kurulması ile ilgili hayalimiz Troia ile ilgili araştırmaları olan dünyanın farklı ülkelerinden üniversitelerin temsilcilerinin bölgemize gelerek burada hem eğitim almaların sağlamak, hem de Troas bölgesini gezerek bölgeye önemli bir turistik katkı sağlamasıdır. Bizler şuan 2018 Troia Yılı ile ilgili kurumsal çerçevenin oluşturulması hususunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Troia Yılı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da koordinasyonunda yürüyen çok ciddi bir tanıtım çalışması da devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız yurtdışında gerçekleştirecek olan birçok uluslararası fuarda Troia’nın ön planda tanıtımını yapmak için çalışmalarına sürdürüyor. Bunun ile ilgili bir koordinasyon birimi de kurulmuş durumda. Yurt dışında Konsolosluklarımız, Büyükelçiliklerimiz ve diğer birimlerimiz vasıtasıyla çeşitli  troia temalı seminer ve toplantıların yapılması hedeflemişti. Bu konuda da gerekli içeriklerin belirlenmesi ile ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

“KARANLIK LİMAN YOLU YENİDEN FAAL HALE GELECEK”

Güzelyalı Sahilinden Troia Antik kentine doğru uzanan Karanlık Liman bölgesindeki sahil yolunun yeniden işler hale getirilmesi için çalışma yapılacağını da belirten Armağan Aydeğer, “2018 Troia Yılı kapsamında farklı alanlarda bölgemize büyük katkısı olacak çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede hem Milli Parkın içerisinde, hem de etrafındaki yolların düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılacak. Yapılacak bu çalışmalarda hedef özellikle Gelibolu Yarımadası’nda her yıl ağırlanan yüz binlerce misafirimizin izlediği gezi rotaları gibi rotalar Troia Milli Parkı bölgesinde de yapılacak. Bu kapsamda bu bölgedeki hem çevre yolları, hem de Milli Park içerisindeki yollar gözden geçirilerek daha güzel hale getirilecek. Bunun içinde Güzelyalı Sahilinden Troia Antik kentine doğru uzanan Karanlık Liman bölgesindeki yolda yer alıyor” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan Kore heyetine antik kenti gezdirerek bilgiler verdi.

Kore heyeti Çanakkale’nin ardından Bergama, Efes, Hierapolis, Çatalhöyük, Nevşehir, ve Hattuşa’yı gezdikten sonra 24 Temmuz 2017 Pazartesi günü Ankara’da büyükelçilik tarafından düzenlenecek resepsiyonun ardından ülkelerine geri dönecek ve Türkiye'de yaşadıkarını, gördüklerini gazeteleri ile televizyonlarında haber haline getirecekler.

(HABER/FOTOĞRAF/GÖRÜNTÜ : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (KORE HEYETİNDEN “2018 TROİA YILI ÖNCESİ” ANTİK KENTE ZİYARET)
1.874 kez okundu