YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

"Kazdağları'nın Kıymetini Bilin!"

Özellikle siyanürle altın arama faaliyetlerinin gerçekleştirilmek istendiği, yeryüzü cenneti Kazdağları’nın ele alındığı belgesel filminin gala gösteriminde konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, uzun süredir devam eden çevre mücadelesine dikkat çekerek, “Aslına bakarsanız herkes çevrecidir. Ancak, çevreci olmak için çevre için mücadele etmek gerekir” dedi.

26 Şubat 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Kazdağı Belgeseli Çalışma Gurubunun çalışmaları sonucunda Kent Konseyi ve Çanakkale Belediyesi'nin katkıları ile hazırlanan "Kazdağı Belgeseli" filminin gala gösterimi ve "Kazdağları Fotoğraf Sergisi", Çimenlik Kalesi’nde yer alan Yüzbaşı Ahmet Saffet konferans salonunda yapıldı.

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ali Çalıdağ, gala gösteriminde yaptığı konuşmada çevre mücadelesinde sürekli aynı kişilerin yer aldığına dikkat çekerek, “Üzülerek belirtmek istiyorum ki burada biz bizeyiz. Çevre değerlerine sahip çıkma yönünde çalışan insanlar, daha önce burada olanlar yine buradalar. İsterdik ki bu mücadeleyi paylaşan diğer birimler de burada olsun. Herhalde daha önemli işler var. Onun için gelemediler diye düşünüyorum. Biz tarihe bir not düştük. Burada Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın çok büyük emeği var. Belgeselde mevcut durum ve neleri kaybedeceğimizi gösteren sondaj alanlarını görüyorsunuz. Bu sadece sondajların yapıldığı bölge. Bu bölgelerin tamamının yok edildiğini düşünürseniz Çanakkale’nin ne kadar büyük bir tehdit altında olduğunu başka kelimelerle açıklamaya gerek yok” diye konuştu.

“ÇEVRE MÜCADELESİ YAPMAK KOLAY DEĞİL”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, çevre mücadelesinin zorluklarına değinerek, “Yıllardan beri Kazdağlarını ve yöremizi, Biga Yarımadamızı korumakla meşgulüz, uzun ince bir yoldayız aslına bakarsanız. Çevre mücadelesi yapmak kolay değil. Sabır, emek, bilinç, gelecekteki tehlikeleri görme kabiliyeti ister, halbuki biz günü yaşamaya hep alışkınız. Özellikle bizim toplumumuz günlük yaşamayı, sadece kendi yaşamındaki çıkarları takip etmek için şartlanmıştır. Gelecekte yaşadığımız dünyada geriye ne, nasıl bırakacağız, bıraktıklarımızın hak ve hukukları, çevre hakkı gibi kavramlarla meşgul olmayız. Aslına bakarsanız herkes çevrecidir. Ancak, çevreci olmak için çevre için mücadele etmek gerekir. Cerattepe bunun en somut örneği. Buradan onları bir kez daha selamlıyorum. Gerçekten çok büyük bir caba gösterdiler. Çanakkale’deki arkadaşlarımız da onlara katkı için yola çıktılar. 27 saatlik bir yola gittiler. Çevre bilinciyle o mücadele için oralara gitmeyi göze aldılar. Hepsine teşekkür ediyor ve kutluyorum. Basında gördük, egemen güçler geri atmasalar bile durdular. Bu da önemli” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN YÜZÜNE BAKABİLMELİYİZ”

Çanakkale’deki çevre mücadelesinden de söz eden Başkan Gökhan, “Çanakkale için de mücadeleler yapılıyor. Köy köy, ilçelere gidiliyor. ÇED süreçlerinde ve ÇED’lerden sonra bilinçlendirme çalışmalarını yapıyoruz. Şu an itibariyle çok kötü durumda değiliz. Mücadele irademiz henüz kaybolmadı. Bu kaybolmamalı. Bu belgeselin en önemli noktalarından bir tanesi bu. İleride gelecek kuşaklar umarım bundan daha kötü duruma gelmezler. Doğa daha da tahrip edilmiş olmaz. Az önce izlediğimiz, tanıtım görselinde gördüğümüz o tahrip edilmiş alanlar, doğanın o güzel alanlarına bıçak sokmuş gibi görüntüleri izledik. O alan işletme aşamasına geldiğinde tamamen açılıp, tamamen yok edilip toprağı, taşı kaldırılıp, çukurlar açılıp maalesef tahrip edilecek. Bu belgesel önümüzdeki nesillere biz büyüklerin çocuklara karşı mücadele ettiğimizin bir belgesi olarak kalacak. ‘Bizden önce büyüklerimiz bizim için, doğaya sahip olabilmemiz için, bizim de bu doğayı yaşayabilmemiz için mücadele etmişler’ diyecek. Yarın bu mücadele sonrasında çocuklarımızın yüzüne bakabilmeliyiz” diye konuştu.

Gerek termik santraller gerekse siyanürle yürütülecek maden faaliyetlerine ilişkin mücadelenin devam edeceğinin altını çizen Başkan Gökhan, “Biz Çanakkaleliler olarak bu mücadelede birlikteyiz, bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Başkan olsam da olmasam da bu mücadelenin içinde yer almak durumundayım” diye konuştu.

İlk olarak Muavenet-i Milliye Sergi Salonunda Kazdağları Fotoğraf Sergisini gezen davetliler ardından Çimenlik Kalesi Yüzbaşı Ahmet Saffet Konferans Salonunda gerçekleşen Kazdağları Belgesini izledi.

Etkinliğe, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Meclis Üyeleri Bilge Şimşek ve Birten Sarıbaş, Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ali Çalıdağ ile davetliler katıldı.

HABER VİDEO (KAZDAĞLARI İLE İLGİLİ TANITIM VİDEOSU)
1.731 kez okundu