YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

İÇDAŞ Çevre Duyarlılığında Lider

01 Şubat 2013 tarihinde eklendi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Çevre Ödülleri töreninde, “Çevre Yönetimi ve Kurumsal Sosyal Sorumluk” ödülü İÇDAŞ’ın oldu. İstanbul Sanayi Odası Çevre Ödülleri Töreni Beşiktaş’da bulunan İSOV Akatlar Mesleki Eğitim Kompleksi’nde yapıldı. Bu yıl 45 firmanın, "İnovatif Çevre Dostu Ürünler”, "Enerji Verimli Ürün", "Çevre Dostu Uygulama”, Enerji Verimliliği Uygulama" ile "Çevre Yönetimi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk" kategorilerinde yarıştığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Çevre Ödülleri Töreni’nde “Çevre Yönetimi ve Kurumsal Sosyal Sorumluk” ödülü İÇDAŞ’ın oldu. Ödülü İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı. Ödül töreninin ardından değerlendirmede bulunan İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin “Bu aldığımız ödül çevreye duyduğumuz saygının bir mükafatıdır. Bizim gibi büyük sanayi firmaları doğamıza sahip çıkacak ki gelecek nesillerimize, çocuklarımıza yaşanılabilir güzel bir dünya bırakacağız. Aldığımız ödüllerden bizi en mutlu edenleri hep çevre ile ilgili olanları olmuştur” dedi. Ödül aldıkları “Çevre İzin ve Lisansı alan ilk ve tek Çelik ve Enerji Tesisi olan Değirmencik Tesisi Çevre Yönetimi ve Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri” projesinin tamamen Çanakkaleli mühendisler tarafından tasarlandığını vurgulayan Engin “Bu ödülü Çanakkaleli mühendislerin tasarladığı bir proje ile almamız bu ödülü bizim için daha da anlamlı kılıyor. Çanakkale’nin çocukları kendilerini geliştirdikçe memleketlerine yaptıkları maddi katkıların yanında çok özel manevi katkılarda da bulunacaklar” dedi.
“AR-GE Çalışmalarına destek vereceğiz”
Araştırma geliştirme çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini ve bakanlık olarak bu konuda destek vereceklerini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "İhracatımızın yüzde 90’ını sanayi ürünlerimiz oluşturmaktadır, sanayinin bu kadar geliştiği ülkemizde gerçekleştirilecek her sanayi projesi çevreye duyarlı hale gelmelidir. Bakanlık olarak çevre ve benzer konularla ilgili tedbirleri de almaya devam edeceğiz ve çevre kalitesinden taviz vermeyeceğiz” dedi. 81 ilde 161 hava ölçüm merkezi oluşturulduğuna değinen Bayraktar “81 ilde 161 hava ölçüm merkezi oluşturduk, Mavi Bayraklı plaj sayımız 355’e çıkardık, limanlarımızın 211 tanesinde de atık hizmeti verilmekte. Belediyelerimizin atık su arıtma tesislerinin giderlerine destek oluyoruz ve yeni yapılan binalarımızda yaklaşık olarak yüzde 40 civarı enerji tasarrufu sağlanıyor” dedi.
İÇDAŞ’ın Çevre Faaliyetleri
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine de sahip olan İÇDAŞ’ın Bekirli Termik Santrali, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olan ilk termik santraldir. 2012’de Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi ile Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarından birisi seçilen İÇDAŞ, “Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı”na davet edildi. İÇDAŞ, Bekirli Termik Santrali ile de kömür yakıtlı enerji tesisleri içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni alan ilk ve tek kömür yakıtlı Termik Santrali oldu. .
İÇDAŞ Ödüle Doymuyor
İÇDAŞ’ın çevreye verdiği önem sayesinde ilk olarak ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni alırken, 2004’te İÇDAŞ elektrik ark ocaklı demir çelik tesisleri içersinde, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi almaya hak kazandı ve Türkiye’de ilk ve tek, Avrupa'nın ise sayılı şirketlerinden biri oldu. İÇDAŞ 2005 yılında İSO Çevre Ödülü’nü, 2006’da Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şahabettin Bilgisu Çevre Teşvik Ödülünü aldı. 2008’de AB Çevre Ödülleri Yönetim Kategorisi’nde Türkiye birincisi olarak Türkiye’ye Avrupa Birliğinde temsil eden İÇDAŞ, 2010 yılı Akdeniz Üniversitesi Türkiye ölçeğinde çevre hizmet ödülünü aldı. 2012’de İSO tarafından verilen Çevre Ödülleri’nde İÇDAŞ Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi ile birincilik ödülünü almaya hak kazandı. İÇDAŞ ayrıca 2012 yılı ortalarında sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi faaliyetleri dolayısıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından Rio’da Türkiye’yi temsil eden birkaç firmadan biri oldu.

1.445 kez okundu