YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Hedefleri Guinness Rekorlar Kitabına Girmek

06 Ocak 2014 tarihinde eklendi

İsmi Murat Varol. 2002 yılında kurduğu “18 Mart Bisiklet Grubu” ile Çanakkale’de bisiklet sporunun sevilmesi için elinden gelen çabayı gösteriyor. İlk yıllarda 4-5 kişi ile başlayan bu spora ilgi şuan o kadar büyümüş ki, sayıları 130’a kadar ulaşmış. Bu spor ile ilgilenenler arasında Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ gibi çok sayıda tanınmış kişi de yer alıyor. Grubun en büyük hedefi ise  2012 yılında başlattıkları “Şehitlere Saygı Bisiklet Turu” ile 2015 yılında Guinness Rekorlar Kitabına girmek. Bu konuda da çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyorlar. 2015 yılında yerli ve yabancı 2015 bisikletli ile yapacakları bir milli park alanı içindeki tur ile bu rekoru ele geçireceklerine inanıyor Murat Varol. Bu hafta sizlere Çanakkalelilere bisiklet sporunu sevdiren aynı zamanda da Bisiklet Çanakkale İl Temsilcisi olan Murat Varol’un kurduğu bu grubu tanıtmak istedik….

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

- İsmim Murat Varol. 1971yılında Çanakkale’de doğdum. Aynı zamanda Çanakkale’de de Bisiklet Federasyonu İl Temsilciliği görevini yürütüyorum.
* Yıllardır baba mesleğiniz olan bisiklet tamir ve satış işi ile uğraşıyorsunuz. Bunun dışında aynı zamanda da bu spor ile yakından ilgileniyorsunuz. Bisiklet konusunda birde “18 Mart Bisiklet Grubu”nuz var. Bu grubu oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?
- Özellikle 2002-2003 yıllarında Türkiye çapında bisiklete karşı ilgi artmaya başladı. Bunun ardından da İzmir’de “Perşembe Akşamı Bisiklet Grubu” oluşturuldu.  O grubu kuran Muhlis Dilmaç’tı. Kendisi de bizlere Çanakkale’de böyle bir bisiklet grubu kurma teklifinde bulundu. Bizde 2003-2004 yılında bu işe gönül vermiş 4-5 arkadaşımız ile bir araya geldik. Böylece Çanakkale’de de bisiklet sporunu geliştirmek için çalışma başlattık.
* Bu spor sizin bir yaşam felsefeniz olmuş adeta…
- Evet bu spor bizim adeta yaşam felsefemiz olmuş durumda. Gruptaki katılım sayımızın artması ile birlikte bisiklete gönül verenlerin ilgisi de had safhaya ulaştı.
“TRAFİKTE MOTORLU ARAÇ SÜRÜCÜLERİ BİZLERE GEREKLİ KOLAYLIĞI SAĞLAMIYOR”
* Grubunuzda kaç kişi yer alıyor?
- 2002-2003 yılında  4-5 kişi ile başladığımız grubumuzdaki sayı şuan 60’a kadar yükseldi. Aktif olarak 60 kişi pedal çeviriyor. Fakat genel olarak grubumuzdaki bisiklet sporuna gönül veren üye sayımız 120-130 kişi civarında.
* Grupta yer alanlar sanırım değişik mesleklerden…
- Grubumuzda yer alanlar içinde değişik meslek gruplarından çok sayıda kişi var. Bunların içinde öğrenci sayısı çok az olmasına rağmen resmi dairelerde çalışanların sayısı çok fazla. Mesela bunların içerisinde Vali Yardımcımız Bekir Sıtkı Dağ yaklaşık 1 yıldır bizimle birlikte etkinliklerimize bizzat katılıyor.
* Hemen hemen her hafta bir etkinlik düzenliyorsunuz. Katılımda oldukça yüksek. Gezi güzergahlarını nasıl belirliyorsunuz?
- Grubu kurduğum 2002-2003 yılından buyana bu aktivitenin başkanlığını yürütüyorum. Her Cuma akşamı bizim gece turumuz oluyor. Gece turumuzun güzergahlarını da grup arkadaşlarımıza sorarak belirliyoruz. Çoğunlukla yaz döneminde Çanakkale’den Kepez, Dardanos ve Güzelyalı güzergahını kullanıyoruz. Pazar günleri de Çanakkale ili içerisindeki ilçeler dahilinde parkur belirlemeye çalışıyoruz. Aşağı yukarı Cuma akşamları 30-40 kilometre; Pazar günleri de 70-80 ile 100 kilometreye kadar yok katediyoruz.
* Bu spor ile uğraşırken ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?
- Bu sporla uğraşırken en büyük zorluk çektiğimiz husus trafik oluyor. Motorlu araçlar motorsuz araçlara trafik kesinlikle saygı göstermiyorlar. Biz bisikletçileri görmezlikten geliyorlar. Bu sebeple de trafikte ya bizlere çok yakın geçiyorlar, ya da herhangi bir trafik sıkışıklığında suçu bizim üzerimize atıyorlar. Aslında bu hiçte öyle değil. Bizler bisiklet sürücüleri olarak kesinlikle trafiğe uygun şekilde yolumuzda gidiyoruz. Trafiği engelliğimiz iddiası söz konusu değil.
* Bisiklet mi, motosikletimi desem hangisini tercih edersiniz? Neden?
- Bizler bisiklet diyoruz. Çünkü temiz bir çevre için her zaman bisikletin kullanılmasını istiyoruz.
“2015 YILINDA 2015 BİSİKLETLİ İLE GUİNNESS REKORLAR KİTABINA GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
* Bu sporun en önemli enstrümanı bisiklet. Sizce İyi bir bisiklet nasıl olmalı?
- Daha önce bizler bisikleti genelde karne hediyesi veya çocuklara yazlık bir hediye olarak bilirdik. Fakat gün geçtikçe bisikletlerin sağlamlığı, dayanıklılığı, üzerindeki vites aksamlarının fazla oluşu bisikletteki sürüş keyfini arttırdı. Bu sebeple de iyi bir bisiklet kaliteli ve servis güvencesi olan bir bisiklet olmalı.
* Türkiye genelinde birçok etkinliğe de katıldınız. Ayrıca Çanakkale’de de birçok etkinlik yaptınız. Bunlardan da bahseder misiniz?
- 2013 yılından başlayayım. 2013 yılında Akçay, Yalova, Bursa ve Keşan Dağ Bisikleti Festivali’ne katıldık. Araç yetersizliği sebebiyle bu faaliyetlere çok fazla kişi ile katılmak istememize rağmen maalesef 13 kişi ile katılmak zorunda kaldık. Bunun dışında birde 2012 yılında başlattığımız “Şehitlere Saygı Bisiklet Turu”muz var. 2012 yılında 350 kişi ile başlattığımız bu etkinliğimiz 2013 yılında 786 kişiye ulaştı. Bu katılımın 2014 yılında ise enaz bin kişi olmasını planlıyoruz. Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı olan 2015 yılında ise “Şehitlere Saygı Bisiklet Turu”muza 2015 bisikletlilerin katılımını sağlamayı hedefliyoruz. Böylece bu rakam ise 2015 yılında bir milli park alanı içinde 2015 bisikletli ile yapılacak tek tur olması sebebiyle Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi hedefliyoruz. Bu konuda da çalışmalarımıza şimdiden başladık. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı alanı içinde gerçekleştireceğimiz bu turda yerli ve yabancı ülkelerden 2015 bisikletli ile şehitlere saygı için tur yapacağız
* Çanakkale’de bisiklet kullananlara gerekli kolaylıklar sağlanıyor mu? Örneğin bisiklet yolları …
- Maalesef Çanakkale’de çok fazla bisiklet yolumuz yok. Bu konuda gerekli bütün mercilere başvurumuzu yaptık. İl merkezinde belirli yerlerde bisiklet yolları olmasına rağmen maalesef bunlar yeterli değil. Bisiklet yollarının artması bisiklet kullananların sayısının da artmasına sebep olur. Bu konuda da yetkililerden gerekli ilgiyi bekliyoruz.
* Çanakkale’de tahmini ne kadar bisiklet kullanan vardır?
- Mesleki konumum sebebiyle yaptığım bisiklet montajlarını da düşünecek olursak Çanakkale il merkezinde tahmini 4 veya 5 bin bisikletlinin olduğunu düşünüyorum.
“GELİBOLU YARIMADASI’NIN TAMAMI BİSİKLET PARKURU HALİNE GETİRİLECEK”
* Trafikte bisiklet kullananlara karşı sürücülerin tutumları nasıl? Sizlere yol veriyorlar mı? Yoksa tam tersi korna çalıp tepkimi gösteriyorlar?
- Maalesef trafikte sürücüler bisikletlilere gerekli kolaylığı göstermiyorlar. Örneğin gece turlarımızdan örnek verecek olursam hiçbir motorlu taşıt trafikte bizlere kesinlikle yol vermiyor. Bizlerde onlar gibi trafikte ışıklarda aynı şekilde duruyoruz. Her türlü trafik kurallarına uyuyoruz. Fakat motorlu taşıtlar bizlere tepki gösteriyorlar. Örneğin Kurban Bayramı’nda bir arkadaşımız normal yolunda giderken araç çarpması sonucu hayatını kaybetti. Bu sebeple de Türkiye genelinde bir eylem başlatarak bu durumu protesto ettik.
* Yıllardır bu spor ile uğraşıyorsunuz. Bu süre içinde mutlaka başınızdan ilginç olaylar geçmiştir. Bunardan birkaç tanesini anlatabilir misiniz?
- Yine bir Cuma akşamı gruptaki arkadaşlarımız ile birlikte gece turuna çıkmıştık. Grupta 50 kişi vardı. Normal güzergahımızda yol kenarında giderken alkollü bir araç sürücüsü bizim aramıza hızla girdi. 4-5 arkadaşımızı yol kenarına sürükleyerek yaraladı. Kaza sonucu o kişiyi yakalamak için arkadaşlarımız büyük çaba sarfetti. Fakat bundan bir sonuç çıkmadı. Bunun dışında diğer bir anım ise 2013 yılından. “Şehitlere Saygı Turu” için 500 kişilik bir limit koymuştuk. Fakat tura katılmak için 786 kişi gelince çok şaşırdık. Bunların hepsini geri çevirmedik ve kayıtlarını yaptık.Gelibolu Yarımadası’nda 786 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen turda ise hiçbir kazanın olmaması bizleri çok mutlu etmişti. O turda bir tek lastik bile patlamamıştı. O turu sorunsuz olarak tamamlamak benim unutamayacağım bir durumdu.
* Bisiklet sporu ile ilgileneceklere neler tavsiye edersiniz?
- Bu sporu yapacak olanlar gönüllü olarak bu işe girmeliler. Bunun için çocukluktan bu işe  başlamaları gerekir. Böylece yıllar geçtikçe bu spora çok iye konsantre olacakları için bundan ayrılmaları da güç olacaktır. Bu sporu yapacakların ayrıca bisikletleri ile ilgili donanımları da eksiksiz olmalı.
* Bundan sonraki hedefleriniz ne? Neler yapmayı planlıyorsunuz? Özellikle Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 yılı için neler yapmayı planlıyorsunuz?
- 2014 yılında 5-6 Nisan’da “Çanakkale Şehitlerine Saygı Turu”nu gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye genelinde her ilde hemen hemen bu tür organizasyonlar oluyor. Fakat oralarda bu Bisiklet Festivali olarak yapılıyor. Türkiye genelinde tek “Şehitlere Saygı Turu” ise sadece Çanakkale’de yapılıyor. Bu da yaz döneminin ilk faaliyeti olduğundan çok büyük ilgi çekiyor. Bizler bakanlığa verdiğimiz projede 2014 yılı için bin kişilik bir kontenjan belirledik. 2015 yılında ise bu kontenjan 2015 kişi olacak.  Tarihi yarımadalarda bu zamana kadar 2015 kişinin aynı anda pedal çevirdiği bir yer yok. Bu sebeple de bu etkinliğimiz ile Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi hedefliyoruz. Bunun dışında ayrıca 2014 yılında valiliğe verdiğimiz  projede 5 tane ulak Türkiye genelinde il il gezerek  2015 yılındaki “Şehitlere Saygı Turu” ile ilgili bilgiler aktaracak. Ayrıca aldığımız bilgilere göre Gelibolu Yarımadası’nın tamamının bisiklet parkuru haline getirilmesi için çalışmalara başlanacağı müjdesini de aldık. Bu da bizi oldukça mutlu etti. Bu çalışmalar 2015 yılına kadar tamamlanırsa 2015 yılında 2015 bisikletli ile bölgede güzel bir etkinlik yapılacak ve Çanakkale bu etkinliği ile Guinness Rekorlar Kitabına girecek.

4.631 kez okundu