YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Hamidiye Tabyası Ziyarete Açıldı

Çanakkale Boğazı’nın güvenliğini sağlanmak amacıyla 1892 yılında 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyası, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından törenle ziyarete açıldı.

09 Kasım 2018 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 40 milyon TL ödenek ayırarak 2014 yılı Şubat ayında başladığı “Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi Projesi"nde 10 tescilli cephanelik (Bonet) bulunuyor. Proje kapsamında, denize paralel bölümdeki 10 bonet butik müze haline getirilerek, Çanakkale Savaşları’nın burada ziyaretçilere farklı bir konseptle anlatılması için yeniden tasarlanmış durumda. 100 dönümlük arazi üzerinde kapsayan tabyanın boş alanlarına ise ziyaretçiler için yaya ve bisiklet yolları yapılırken, belirli bölgelere de çocuk oyun parkları kuruldu. Mescit, tuvalet, seyir terası, amfi tiyatro, tören alanı ve kafeteryalar da proje içinde yer aldı. Bu arada Çanakkale Savaşı’nda kullanılan bir tarihi top da bonetler arasına yerleştirildi.

“ÇANAKKALE’YE BÖYLE BİR ESER KAZANDIRMIŞ OLMAKTAN MUTLUYUZ”

Tabyaların ziyarete açılması ile ilgili düzenlenen törende bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Hamidiye Tabyası’nın 2. Abdülhamid döneminde Çanakkale Boğazı’nın güvenliğini sağlamak üzere inşa edildiğini belirterek, “Bu tabya Çanakkale Savaşı sonrasında dönem dönem askeri hizmetlerde kullanılmış, bir dönem de terk edilmiş haldeydi. 2011 yılında bu tabyayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı restorasyon çalışmalarına başladı. 2014 yılında da ihalesi yapılarak bu tabya için çalışmalara başlandı. 2017 yılında da restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bu tabya yapılan çalışmayla Çanakkale’nin merkezinde geniş, 100 dönümlük  bir tarihi mekan çok işlevli bir hale getirildi. Bonetlerdeki müzeleriyle, tören alanıyla, oyun parklarıyla burası bir yaşam merkezi olacak. Sadece belirli zaman aralıkları içinde açılmış bir yer olmaktan ziyade, Çanakkale'nin tam merkezinde insanların gün boyunca müze ziyareti, parklarda zaman geçirmeleri ve Çanakkale Boğazı’nı seyretmeleri konusunda tam bir yaşam merkezi haline gelecek. Tabiri caizse burası tam bir millet bahçesi olacak. Bugün itibarıyla Çanakkale’ye böyle bir eser kazandırmış olmaktan mutluyuz ve haklı gururunu yaşıyoruz. Bütün halkımızı buraya davet ediyorum, ziyarete bekliyorum” dedi.

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyaretine açılan Anadolu Hamidiye Tabyası’nı Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)  Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile protokol üyeleri gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

TABYA 10 GÜN ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK

Barbaros Mahallesi’nde ziyarete açan Hamidiye Tabyası’nda ilk 10 gün müzelere girişlerin ücretsiz olacağını belirten yetkililer, ziyaretçilerin 10 gün sonra müzelere girişte 10 TL ücret ödeyeceğini; 18 yaş altı, 65 yaş üstü, şehit yakınları ile gazilerin ise müzelere girişlerinin ise ücretsiz olacağını belirttiler.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.864 kez okundu