YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Film Müziklerinin Unutulmaz İsmi Çanakkale’ye Geliyor

Birçok tanınmış filmin müziklerini yapan ünlü Yunan Besteci Eleni Karaindrou “53. Uluslararası Troia Festivali” etkinlikleri kapsamında 13 Ağustos 2016 Cumartesi günü Çanakkale’de bir konser verecek.

28 Haziran 2016 tarihinde eklendi

Yaptığı birbirinden güzel film müzikleri ile adını dünyaya duyuran ünlü Yunan Besteci Eleni Karaindrou özellikle Türkçe ismi “Ağlalan Çayır” olarak bilinen “The Weeping Meadow”  isimli filme yaptığı müzik ile ünlenmişti. Çanakkale’de “53. Uluslararası Troia Festivali”nde 13 Ağustos 2016 Cumartesi günü saat 21:00-22:30 arasında Çimenlik Kalesi’nde düzenlenecek olan “Eleni Karaindrou & Angelopoulos Film Müzikleri” etkinliğinde sahne alacak olan ünlü besteci birbirinden güzel eserlerini Çanakkaleliler için seslendirecek.

ELENİ KARAİNDROU KİMDİR?

Müzik eğitimine piyano ile başlayan, ardından etnomüzikoloji ve orkestrasyon çalışan Eleni Karaindrou tiyatro ve film müzikleriyle ilgilenmeye başladığında, kendi deyişiyle, görüntüler ve hareketler arasındaki ilişki, duyguları ifade etmek için önünde yeni bir alan açtı ve böylece kişisel tarzını geliştirmeye başladı. Karaindrou 1984-2008 yıllarında Theo Angelopoulos’un son sekiz filminin müziklerini yaptı; bu dönem boyunca film projelerine hemen her zaman ilk girip en sonuna kadar kaldı, yönetmenle tüm yaratım ve kurgu sürecinde çok yakın çalıştı. Karaindrou bu işbirliğini şöyle anlatır: “Angelopoulos çok hissedip az konuşan bir adam. O nedenle, filmde sözlere dökülmeyecek şeyleri anlatabilmem için onun işinin temelinde yatan fikirleri kavrayabilmem çok önemliydi. Bazen senaryo yazılmadan bile önce ben ana temayı bulmuş olurdum.”

Film ve müzik eleştirmenleri Eleni Karaindrou’nun filmlere yazdığı müziklerin “film müziği” kavramının ötesine geçtiği konusunda hemfikirdirler. Onun müziğinin filme eşlik etmenin veya filmi güzelleştirmenin ötesinde, filmi tamamladığını söylerler. Yazar Nikos Triantafillides, Karaindrou’nun müziğinin Angelopoulos’un uzun planları kadar kapsamlı olduğunu belirterek, “Onun sürekli varlığı lirizmin altında yatan derin maneviyatı ortaya çıkarır”der. George Monemvasites ise bu müziğin yarattığı yeni vizyonlar ve fikirlerle insanı hem yaraladığından hem özgürleştirdiğinden bahseder. Karaindrou’nun müziği için dar anlamıyla film müziğinden ziyade, doğası itibariyle sinematik etkiye sahip müzik denebilir. Dinleyicilere kurgulayacakları hikaye konuları verir, ince ince manzaralar resmeder, bazen de bir şarkı mırıldanır.

ALBÜMLERİ:

Elegy of the Uprooting - Live - ECM 2005

The Weeping Meadow - ECM 2004

Trojan Women - ECM 2001

Eternity and a Day - ECM 1998

Ulysses'Gaze - ECM 1995

Rosa - Wandering - Lyra 1996 ML4872

The Suspended Step of the Stork - ECM 1992

Music For Films - ECM 1992

The Suspended Step of the Stork - Minos 1991 MCD983

Unreleased Recordings - Minos 1991 MCD908

Live Recordings-Athene Concert - Minos 1988 MCD753

Paysage dans le Brouillard - Milan 1986

The Beekeeper - Minos 1986 MCD646

L'africana - Minos

Voyage To Kithira - Minos 1984

The Price Of Love - Minos 1983

The Great Alert – Minos

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (YUNAN BESTECİ ELENİ KARAİNDROU’NUN “AĞLAYAN ÇAYIR” İSİMLİ FİLME YAPTIĞI MÜZİK)
2.675 kez okundu