YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Dikkat! Çanakkale’ye Çamur Yağacak

Kuzey Afrika üzerinden gelecek çöl tozlarının Çanakkale ve yöresinde görüş mesafesini azaltacağı; bununla birlikte çamur halinde yağışta görülebileceği belirtilerek vatandaşlar uyarıldı.

01 Mart 2016 tarihinde eklendi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılın açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kuzey Afrika üzerinden kuvvetli güney ve güneydoğulu rüzgarlarla birlikte 1 Mart 2016 Salı akşamı ve gece saatlerinde Kıyı Ege'de; 02 Mart 2016 Çarşamba günüde bölgemiz genelinde (İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale ve Manisa)  toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımından dolayı yaşanabilecek hava kalitesinin azalması, görüşe mesafesinde düşme gibi olumsuzluklar ve güneyli kuvvetli rüzgardan dolayı meydana gelebilecek soba ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımız dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

ÇÖL TOZLARI YARARLI

Öte yandan çöl tozları sebebiyle havanın kızıl bir görünüme kavuşmasının doğal olduğunu belirten yetkililer, kuzey Afrika’dan binlerce kilometre uzaklıktan hava sirkülasyonu ile ülkemize kadar gelen bu tozların büyük faydasının olduğunu söylüyor.

Çöl tozlarının taşıdıkları demir, fosfor gibi minerallerin toprağa düşmesi halinde mahsulü; deniz-akarsuya düşmesi halinde de balık yoğunluğunu artırdığını belirten yetkililer, “Bu tür toz taşınımlar ülkemizde genellikle Mart ve Nisan aylarında görülüyor. Toz yağışının yoğun görüldüğü yıllarda tahıl üretiminde ciddi bir artış, deniz ve akarsularda da balık bolluğu yaşanıyor. Bitki örtüsü kış uykusundan erken çıkıyor. Bu sebeple toz taşınımı ve bununla birlikte çamur şeklinde yağmurun yağmasının zararı değil, faydası söz konusu” diyorlar.

1.823 kez okundu