YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Delidir, Kongre Yapsa Yeridir

27 Mayıs 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale’de bundan yaklaşık 20 yıl önce bir araya gelerek ilginç bir etkinliğe imza atan yaklaşık 40 kişi “Dünya Deliler Günü” kapsamında Deliler Kongrelerini yaparak başkanlarını seçiyorlar. 20 yıldan buyana da bu kongrelerini yapmaya devam ediyorlar. Türkiye dışından birçok yabancı ülkeden de üyeleri olan Çanakkaleli deliler yakında bir siyasi parti bile kurmayı düşünüyorlar. “Akıllılar bu ülkeyi yönetip bu hale getiriyorlarsa, biz deliler bu ülkeyi daha kötü yapamayız herhalde? Biz onlardan daha iyi bu ülkeyi yönetiriz. Doğru değil mi?” diyorlar. Bu hafta  sizlere Çanakkale’nin bu renkli simalarını tanıtmak istedik…..

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Bize kendinizi tanıtır mısınız?
- İsmim Zekeriya Parlak. 1968 yılında Çanakkale’de doğdum. Hastanebayırıspor Kulübü yöneticiliği yapıyorum. 2 dönem üst üste Cevatpaşa Mahallesi Muhtarlığı görevi yaptım.Ticaretle uğraşıyorum.
* Çanakkale’de ve Türkiye’de yaklaşık 20 yıl önce bir ilke imza atarak arkadaşlarınızla birlikte “Dünya Deliler Günü” etkinliğini düzenleyip Deliler Kongrenizi yaptınız. Yıllardan buyana da bu kongre yapılmaya devam ediyor. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
- Bundan yaklaşık 20 yıl önce Hastanebayırıspor Kulübünde bir akşam üstü Rahmetli Mustafa Kaytaz, Nurettin Bakır, Oktay Akın ve Yüksel Algül gibi arkadaşlarımızla otururken “Çanakkale’de ne kadar deli var?” muhabbetini yapmaya başladık. Muhabbet arttıkça “Neden Çanakkale’deki bu delileri kır şenliği adı altında eğlencede bir araya toplayıp bir araya gelmeyelim?” diye düşündük. Çanakkale’de sürekli konuşulan “Ya deli, ya deli” olarak konuşulan yöresel cümlenin de bunda etkisi oldu. Buradan yola çıkarak senenin stresini atmak amacıyla delileri bir araya toplama fikri oluştu. Tahminen 20 yıl önce de bu etkinliğimize başladık.
* Yani bir bakıma eğlence amaçlı bu etkinliğe başladınız?
- Evet doğru. Eğlence amaçlı bu etkinliğimize başladık.
“HER GEÇEN YIL KONGREMİZE KATILAN DELİ SAYISI ARTTI”
* Resmi olmayan “Deliler Kongresi” ve “Deliler Günü” etkinliğinize başladığınız zaman kendi aranızda bu isimde bir etkinlik yapmak sizleri rahatsız etmedi mi?
- Biz bu işe “Delidir, ne yapsa yeridir” felsefesi ile yola çıktık. Sıkıntı olacağını o anda hiç düşünmedik. İyi de bir etkinlik oldu. İyi oldu diyorum çünkü, 20 yıldır bu etkinliğimiz devam ediyor. Bu etkinliğimiz kişileri rahatsız etmedi ki. Her geçen yıl kongremize katılan deli sayısı arttı….
* Deliler Kongresini yaptığınız yer Lapseki ilçesine bağlı Dumanlıdağ zirvesi. Neden özellikle Dumanlıdağ’ı seçtiniz? Bu yer Kazdağları da olabilirdi mesela….
- En güzel yer olduğu için sanırım orasını tercih ettik. Tabii bu eğlence sırasında alkol alınca kafalar da biraz dumanlı oluyor. Dağın ismi de Dumanlı…Yağmur yağdığı zamanda sisli ve puslu bir havası oluyor. Muhteşem bir güzelliği oluyor. Piknik ve mesire alanı da geniş. Bir de bizim delileri zapt edebilmek için alanın geniş olması bize daha iyi imkan sağlıyor. Bu etkinliğimizi normal bir yerde yapsak bu kadar deliyi zapt etmek çok zor olacaktı…O sebeple Deliler Kongremizi yapmak için en ücra köşe olan Dumanlıdağ’ı tercih ettik.
* Alan çok geniş olması sebebiyle dağda o kadar deli kaybolursa nasıl bulacaksınız?
- Hepsine numara verdik ve zil taktık. Böylece kaybolan deliyi dağda bulmak kolay oluyor. Zil sesini takip ediyoruz ve kısa sürede onları buluyoruz…..
* İlk yaptığınız Deliler Kongrenize katılım nasıldı? Bize o ilk etkinliğinizi anlatır mısınız?
- Bundan yaklaşık 20 yıl önce Deliler Kongresini yapma kararını aldıktan sonra Haziran ayı içerisinde Hastanebayırıspor Kulübü önünde sabah toplanmayı planladık. Deli ağabeylerimize ve arkadaşlarımıza sabah 08.00 gibi Hastanebayırıspor Kulübü önünde toplanacağımızı söyledik. Sabah o saatlerde gelen deli arkadaşlarımızla birlikte otobüslerimizin önüne “Dünya Deliler Günü” pankartımızı asıp kornaları çalarak şehir turu attık. Otobüs içinde sazlı sözlü eğlence ile bu şehir turumuzu yaptık. Şehirde gezerken bizim bu halimizi gören herkes gülüyordu. Otobüsümüzün önündeki “Dünya Deliler Günü” yazımızı gören herkes alkışlarla bize destek veriyordu. Çok eğlenceli bir şehir turunun ardından kongremizi yapacağımız Lapseki ilçesine bağlı Dumanlıdağ’a gitmek üzere yola çıktık.
“DELİ ARKADAŞLARIMIZ ÇARKIFELEK PROGRAMINA ÇIKMAK İSTEMEDİ”
* Aslında bu oluşum deli olanların değil, akıllı olup bunu deli gibi gösteren kişilerin oluşturduğu bir topluluk herhalde. Yani bir bakıma stres atmak üzere oraya gidiyorsunuz…
- Biz bu etkinliği yaparken kim delidir, kim akıllıdır düşünmedik. Orada hep beraber birlikte olalım, eğlenelim ve kongremizi yapalım istedik. Burada bizim ile birlikte etkinliğimize belediye başkanlarımız, işadamlarımız, siyasi parti yöneticilerimiz de katıldı.
* Bundan 20 yıl önce ilk Deliler Kongrenizi yapmanızın ardından basın yayın organlarında haberlerinizin yayınlanmasının ardından bir bakıma ünlü oldunuz. Televizyonlardan sizleri arayarak canlı yayınlara katılma teklifleri de aldınız. Böyle olacağını düşündünüz mü?
- Bu etkinliğimizin Türkiye’ye ve dünyaya tanıtımında basın mensuplarının büyük etkisi oldu. Tabii bu haberlerin gazete ve televizyonlarda yayınlanmasının ardından bize canlı yayınlara katılma teklifleri gelmeye başladı. Biranda deliler akıllandılar. “Acaba yayınlara katılalım mı, katılmayalım mı?” gibi birbirlerine sormaya başladılar. Eşler arasında zaman zaman  şaka yoluyla da olsa tartışmalar yaşandı. Bazı delilerin eşleri “Ben eşimi deli olarak televizyona çıkarmam” bile dedi. Sonunda içimizdeki bazı deliler “Çarkıfekek” programına katılmayı kabul etti. İstanbul’dan ekipler Çanakkale’ye geldiler ve canlı yayının yapılacağı Başkanımız Metin Kaya ve Recai Kaya’nın evinde gerekli ekipmanları kurmak istediler. Fakat bu seferde yayına saatler kala delilerin eşleri kapıyı açmadılar ve yayına izin vermediler. Bunun üzerine zorla başka bir arkadaşımızı ikna ettik ve onun evinden yayını yapmak zorunda kaldık.
* Bu etkinliğin içinde yer alanların bir kısmı tanınmış işadamı ve tanınmış kişiler. Bu onları rahatsız etmedi mi acaba?
- Bence tam tersine. Onları rahatsız etmiyor. Halkla, insanlarla bu şekilde bütünleşme sağlanıyor. Senede bir günde olsa bu etkinliğimizde geçmişe dönülüp bir nostalji yaşanıyor. Eskiden apartman zilini çalıp kaçmıyor muyduk? Şimdi bu insanlar kendi çocukluk yıllarında yaşadıklarını burada yaşıyorlar. Neden rahatsız olsunlar ki?
“YAKINDA DELİLER İLE İLGİLİ BİR FESTİVAL DÜZENLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
* Geleneksel olarak yaptığınız “Deliler Kongresi”nde seçimler de yapılıyor ve başkanınızı seçiyorsunuz. Bu başkan seçimi sırasında kullanılan oy pusulaları da çok ilginç. Bundan da bahseder miminiz?
- Bundan 20 yıl önce ilk gittiğimiz sene başkanımızı seçmek istedik. Fakat kongreyi yaptığımız yer dağ başındaydı. Orada oy pusulası olarak kağıt kalemi nasıl bulacaksınız? Yanımızda da erik, kayısı ve kiraz gibi meyveler vardı. 3 arkadaşımız deliler derneğimize başkanı olmak için  aday oldu. Bizde her aday için bir meyveyi oy pusulası olarak kullandık ve seçimde oy pusulası olarak bu meyveleri kullandık. Güzel de bir seçim oldu.
* Deliler Derneği Kongreniz ilerleyen yıllarda Türkiye dışına da çıkıp uluslararası hale geldi. Yunanistan ve Amerika gibi ülkelerden de kongreye katılımlar oldu. Bu nasıl gerçekleşti?
- Deli arkadaşlarımızdan birisi tatil amacıyla gittiği Yunanistan’da oradaki arkadaşlarına bizim denekten bahsediyor. Türkiye’ye geldiklerinde de özellikle derneğimizin kongresinin yapılacağı ayda buraya gelmesi halinde onlarında kongreye katılabileceğini söylüyor. Yine geçtiğimiz yıllarda kongremizi yaparken bir baktık 10-15 kişilik motosikletli bir grup Dumanlıdağ’a geldi. Hepsi de Yunanistan’dan gelmişler. Onları da konuk ettik ve derneğimize üye yaptık. Bunun dışında Japonlardan ve Amerikalılardan da derneğimize katılımlar oldu. Yakında Deliler ile ilgili bir festival bile yapmayı düşünüyoruz.
* Deliler kongrenizin en renkli siması yıllarca başkanlığınızı yapan Metin Kaya oluyor. Sanırım Metin Kaya olmadan bu kongre olmaz gibi bir şey…
- Kongremizde olmazsa olmazlardan birisi Metin Kaya’dır. O arkadaşımız çok değerli birisi. Derneğimizin başkanlığını keyif ile yapıyor. Sevilen birisi. Bunun dışında İstanbul’dan bir deli arkadaşımız daha çıktı. O da Osman Canik abimiz. Kendisi yazar ve çizer. Adam İstanbul’un trafiğinden ve hayatından sıkılıp delirdi. Kendisi Metin Kaya’dan daha deli olduğunu belirterek o da bu etkinliğimize katıldı ve başkanlığa aday oldu. Metin Kaya dışında o arkadaşımızda olmazsa olmazlardan birisidir.. Bu arada Deli Recai ve Deli Necati’yi de unutmamak lazım…
“DELİLER ARABAYI YAKIYORDU”
* 20 yıldan buyana Deliler Kongrenizi yapıyorsunuz. Bu süre içinde mutlaka başınızdan ilginç anılar geçmiştir. Bunlardan birkaçını anlatır mısınız?
- Deliler Kongremize katılmak üzere aldığımız yiyecekleri Dumanlıdağ’a götürmek için üstü açık bir araç temin etmiştik. Aracın arkasına köfteci Erdal arkadaşımızdan mangalı ve bir çuval mangal kömürü koyduk ve diğer erzaklarımızı yükledik. Bu arada bir deli arkadaşımız mangal kömürünü koyacak yer bulamayınca bunu mangalın üzerine koymamızı istedi. Bizde orası boşluk diye körümü mangalın üzerine koyduk. Ardından yola çıktık. Önümüzde erzaklarımızın bulunduğu araç giderken bizde arkadan otobüsle onları takip ediyorduk. Fakat Erdal arkadaşımız mangalda kor kömür unutmuş. Kömür çuvalını da üzerine koyduğumuz için başlamış mangal tutuşmaya. Mangal aracın arkasında olduğu için şoför ve yanında oturanlarda aracın arkasını göremediklerinden olayın farkında değiller. Araçla köylerin içinden geçerken herkes onlara el sallayıp durumu anlatmaya çalışıyor. Fakat onlar kendilerinin deli olduklarını bildiklerini ve selam verdiklerini sanıp yollarına el sallayıp devam ediyorlar. Dumanlıdağ’daki piknik alınana yaklaştıkları sırada bir koku geldiğinin farkına varıyorlar. Aracı durdurup aşağı indiklerinde ise aracın kasasının yandığını fark ediyorlar. Allah’tan orada su olduğunu görüyorlar da aracı söndürüyorlar.Yoksa araç ile birlikte o bölgeyi yakacaklardı.
Bunun dışında yine kongremizin ikinci senesiydi sanırım. Piknik alanında halat çekme yarışması yapıyorduk. Karşı tarafta 3 kişi, diğer tarafta ise 12 kişi var. Fakat her seferinde 3 kişinin bulunduğu yer galip geliyor. Olacak gibi değil yani. Acaba alkolü fazlamı kaçırdık diye düşünürken bir baktık ki deli arkadaşlarımızdan birisi 3 kişinin bulunduğu yerdeki halatı bir ağaca bağlamış öyle çekiyor. Ondan sonra anladık onların neden galip geldiğini.
* Türkiye genelinde Deliler Günü ve Kongresi etkinliğinizin bu kadar ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?
- İnsanların ekonomik anlamda darboğaza girmesi, hayat şartlarının ağırlaşması ve yoğun trafik gibi etkenlerle insanların psikolojilerinin bozulmasının bizim bu etkinliğimizin fazla ilgi görmesine sebep olduğuna inanıyorum.
“İLERİDE BİR SİYASİ PARTİ BİLE KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
* Her yılda kongrenize gelen ve katılan sayısı artıyor sanırım?
- Evet delilerin sayısı her geçen yıl artıyor. Hatta ileride bir siyasi parti bile kurmayı düşünüyoruz. Akıllılar bu ülkeyi yönetip bu hale getiriyorlarsa, biz deliler bu ülkeyi daha kötü yapamayız herhalde? Biz onlardan daha iyi bu ülkeyi yönetiriz. Doğru değil mi?
*  Dumanlıdağ dışında Kazdağları gibi bir yerde de bu etkinliği yapmayı düşünmediniz mi?
 - Vallahi bir ara Arabalı Vapurda bu kongremizi yapmayı düşündük. Delilerden denize düşüp kaybolanlar olup, zayiat veririz diye bu fikrimizden vazgeçtik. Bizce en iyi yer Dumanlıdağ. Orada kaybolan pek olmuyor. Delilere zil takıyoruz. Kaçan olursa sesi takip edip onları buluyoruz.
* Bundan sonraki yıllarda da bu kongreler devam edecek mi?
- Kesinlikle gelecek yıllarda da bu kongreler devam edecek. Genç deli arkadaşlarımız arkamızdan geliyorlar. Bizim arkamızdan onlarda bu etkinliğe devam edeceklerdir buna inanıyorum.

(Bu Röportaj 27/Mayıs/2014 Tarihinde Yapılmıştır)

7.574 kez okundu