YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Topraktan Tarihi Küp Çıktı!

Çanakkale’de tarihi Troia’dan da eskiye dayanan ve Dardanos Tümülüsü’nünde (mezar) bulunduğu Dardanos tatil bölgesinde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında kepçeye tarihi özelliği bulunan bir küp takıldı.

07 Mart 2017 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre uzun süreden buyana kanalizasyon çalışmalarının devam ettiği Çanakkale merkeze bağlı Dardanos tatil bölgesinde kazı yapan ekipler yaklaşık 2-3 metre derinlikte kepçenin bir küpe takıldığını fark etti. Bunun üzerine yetkililer bölgede önlem alarak durumu Jandarma ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. Müze Müdürlüğü ekipleri yaptıkları incelemede küpün bir kısmının kırık olduğunu görerek içinde az sayıda kemik parçası buldu.

Öte yandan bölgede bulunan vatandaşlar Müze Müdürlüğü ekiplerinin gelmesinden önce küpün kırık olmadığını belirtirlerken, ekipler gelene kadar küpün bazı kişi yada kişiler tarafından kırılmış olabileceğini iddia ettiler. Parçalanmış halde bulunan tarihi küp içindeki kemiklerle birlikte Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından kazı alanından alınarak incelenmek üzere Müzeye götürüldü.

DARDANOS TARİHİ BİR BÖLGE

Çanakkale merkeze bağlı Dardanos tatil bölgesinin bulunduğu alan binlerce yıl öncesine dayanan tarihi bir özelliği sahip bölge olarak biliniyor. 1959 yılında o zamanlarda Çimento Kampı olarak bilinen, günümüzde de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dardanos Yerleşkesi içindeki bir tepede yapılan hafriyat çalışması sırasında işçiler tesadüfen tarihi bir mezar (Tümülüs) bulmuştu. Burada yapılan incelemede koridor, ön oda ve asıl mezar odası olmak üzere üç bölümden meydana gelen tümülüste, bir lahit, mezar odası içinde kum taşından yapılmış üç yatak, 25 iskelet ve ölü hediyeleri olarak altın takılar, bronz ve pişmiş topraktan gereçler, kandiller, gözyaşı şişeleri ve müzik araçları bulunmuştu. Mezarda Arkaik, İyonik ve Roma dönemlerinden yapılar yer alıyordu. Höyüğün bulunduğu yerde tarihi kalıntılara rastlanmamakla beraber çevrede M.Ö.2000’lere tarihlenen keramik parçaları tespit edilmişti. Kazılarda bulunanların başında M.Ö.200’e tarihlenen Afrodit heykeli gelmekteydi. Pişmiş toprak buluntular içinde yer alan ve dünya arkeoloji literatürüne Dardanos Afroditi olarak giren Afrodit heykeli, MÖ 4. yüzyılın ünlü heykeltıraşlarından Praksiteles’e ait Knidos Afroditi’nin küçük bir kopyası olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktaydı. Tümülüsten çıkarılanlar 1959 yılından buyana Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeydi. Bugün bulunan tarihi küp de yine Tümülüs gibi tesadüfen bulundu.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.436 kez okundu