YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Teknoloji Zirvesi...

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri IV. Koordinasyon Toplantısı Çanakkale Teknopark'ın ev sahipliğinde Kolin Otel’de gerçekleştirildi.

06 Temmuz 2018 tarihinde eklendi

Toplantıya; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Bilim ve Teknoloji Genel Müdür V. İlknur İnam ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen teknoloji ve inovasyon ekosisteminin yöneticileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Çanakkale Teknopark’ın tanıtım filmi izlendi ve Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. Genel Müdürü Öğr. Gör. Erkan Bil’in konuşmaları ile devam etti.

Dünyanın herkesi derinden etkileyecek ve önümüzdeki yüz yılı belirleyecek yeni bir dönüşüm sürecinden geçtiğini vurgulayan Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. Genel Müdürü Erkan Bil; “Bu süreç hayatın her alanında geniş kapsamlı ve köklü değişimleri beraberinde getiriyor. Elbette bu dönüşüm süreci ilk defa yaşanmıyor. İnsanoğlu neolotik çağdan günümüze kadar farklı dönemlerde farklı dönüşüm süreçlerini yaşadı. Bu süreçleri bilim insanları devrim olarak niteledi. İnsanoğlu bu güne kadar üç büyük devrim yaşadı şimdi ise dördüncüsünü yaşıyor. IV. Sanayi Devrimi henüz birkaç yıldır gündemde olsa da son 15 yılda her alanda hızla büyüyen ülkemiz, günümüzde hız kazanan yerli ve milli savunma sanayi anlayışı ile Ar-Ge reformu, teknolojiye ve katma değere verilen desteklerin artmasıyla büyüyen Tekno Parklarıyla aslında bu dönüşüme hazırlık yapıyor” dedi.

HAYALLERİ BÜYÜK, ENERJİSİ VE SİNERJİSİ YÜKSEK ÇANAKKALE TEKNOPARK

Erkan Bil toplantının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önderliğinde her yıl Türkiye’nin farklı bir şehrinde gerçekleştirildiğini, bu toplantılar ile bir araya gelindiğini ve Türkiye’nin Ar-Ge ve İnovasyon sisteminin bugününe ve yarınına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını belirterek Çanakkale Teknopark hakkında bilgiler vererek, “Çanakkale Teknopark olarak 2014 yılında faaliyete geçtik. 2016 yılı itibari ile çalışmalarımıza hız kazandırdık. Genç bir Teknoparkız ama hayalleri büyük, enerjisi ve sinerjisi yüksek bir Teknoparkız. Millî şuurun  başkentinde 2023, 2053, 2071 vizyonları ile yerli ve milli teknoloji üretmek için yola çıktık. Bu vizyonla çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

BİLİM MERKEZİ, TEKNOLOJİ ÜSSÜ, İLERİ SANAYİ ÜLKESİ TÜRKİYE

Bilim ve Teknoloji Müdürü V. İlknur İnam, Çanakkale Teknopark yönetimine, Valiliğe, ÇOMÜ’ye ve İl Müdürlüğüne ev sahipliği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında; Teknoparkların sayısının hızla artığını, 54 ilde Teknoparkın olduğunu ve teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısının da 81’e çıktığını söyledi. Güçlü bir ekosistemin, 48 bin çalışanın, bine yaklaşan fikri sinayi mülkiyet hakkının, yaklaşık 5 bin projenin olduğunu, 82 milyar TL satış, 3,5 milyar dolarlık ciro, bugüne kadar devletin bu ekosisteme yaklaşık 18 milyar TL katkı sunduğunu dile getiren İnam, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği hedefler hakkında bilgiler verdi ve “Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye söylemimizin altını doldurmak için çalışıyoruz” dedi.

ESAS HEDEFLERİMİZİN BAŞINDA KALİTELİ BİR ÜNİVERSİTE OLMAK GELİYOR

Çanakkale Teknoparkın önemli ortaklarından birisi olarak kısaca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden bahseden Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, “ÇOMÜ’de esas hedeflerimizin başında daha kaliteli bir üniversite haline gelmektir ve bunun için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Üniversite olmanın esas unsurlarından birisi bilimsel araştırma ve bilimsel araştırmaya bilimsel destek vermektir. Bu anlamda üniversitemizin çevresine ve kendi içinde yapılan bilimsel araştırmalara daha çok destek vermek için son üç yıl içerisinde birçok yapısal unsur oluşturduk. Bunlar içinde Proje Koordinasyon Merkezi kurmak, hocalarımızın bilimsel araştırmalarına daha çok destek vermek, çevre ile daha çok işbirliği yapmak geliyor. Bu çalışmalarımızın içinde de Teknoparkımızı esas unsurlarımızdan biri olarak gördük. Çanakkale Teknopark 2014 yılında bir nevi kâğıt üzerinde kuruluydu. Son üç yıldır yaptığımız ciddi çalışmalar neticesinde bugün 130 dönüm üzerinde bir yaşam alanı modeline uygun olarak oluşan bir Teknopark haline geldik” dedi.

ÇANAKKALE, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZLERİNDEN BİRİSİ OLMA POTANSİYELİNE SAHİP

Rektör Acer, Çanakkale Teknoparkı doğru şekillendirmek için yola hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki doğru örnekleri inceleyerek başladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çanakkale’yi eğitim şehri bunun yanı sıra teknoloji geliştirme merkezlerinden birisi olma potansiyeline sahip bir şehir olarak görüyoruz. Burasının doğal nitelikleri, bazı merkezlere yakınlığı, son yıllarda ulaşım imkanlarının güçlenmiş olması Çanakkale’nin aslında bir teknoloji geliştirme merkezlerinden birisi olabilme potansiyelini yükseltmiştir. Çanakkale Teknoparkı Çanakkale’nin geleceğinde esas unsurlardan biri olarak görüyoruz. Bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çanakkale Teknoparkın son üç yılda gelişmesine büyük katkıları olanlara da teşekkür etmek isterim. Çanakkale deyince başta Sayın Cumhurbaşkanımızın Çanakkale’ye verdiği desteği özellikle vurgulamak lazım. Çanakkale’nin tarihimizde ve bugünümüzde sahip olduğu yeri en iyi kavrayan kişilerin başında şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanımız geliyor. Verdiği destekleri her vesile ile vurgulamalıyız. Sayın Başbakanımıza, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza Çanakkale Teknoparka gösterdikleri yakın destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Çanakkale’de talepler, projeler oluşmazsa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vermek istedikleri desteklere ortam oluşturamazdık. Bu anlamda Valimize teşekkür ediyoruz.. Özellikle Çanakkale Teknopark’ta gerçekleştirdiğimiz yatırımların altında Valimizin büyük desteği var.  Çanakkale Milletvekili Sayın Bülent Turan’a taleplere göstermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyoruz.  İl Özel İdaresine, GESTAŞ’a, Çanakkale Teknopark Yönetim Kuruluna ve çalışanlarına, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyoruz.”

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı böylesine anlamlı ve geleceğimizi aydınlatan, geleceğimize umutla ve özgüvenle bakmamızı sağlayan teknoloji bölgelerinin yöneticilerinin Çanakkale’de toplanmasının önemli olduğuna değinerek bu toplantının organize edilmesinde emeği olanlara başta Teknopark Yönetimine ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine teşekkür etti ve geleceğimizi, kalkınmamızı ve gelişme potansiyelimizi değerlendireceğimiz bu toplantının hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi. 

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Performans Endeksi sunumları ile gerçekleştirildi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.700 kez okundu