YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Kabotaj Bayramı Coşkusu

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de törenlerle kutlanırken, deniz şehitleri için de Çanakkale Boğazı’nın mavi sularına çelenk bırakıldı. 

01 Temmuz 2018 tarihinde eklendi

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Çanakkale Liman Başkanlığı adına Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çanakkale Liman Başkanı Erol Kayalı, 1 Temmuz 1926 tarihinde, Türkiye'de çok önemli olan Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bu kanuna göre, Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilere yapılacağı belirtilmiş ve yaklaşık 350 senedir süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönem noktası olmuştur. Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler, diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Bunun farkında olan büyük Atatürk'ün direktifleri ile çıkarılan Kabotaj Kanunu'nun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğin ardından deniz üzerinde gerçekleştirilecek törene geçildi. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Çanakkale Belediye Başkan Vekili İbrahim Can Ergun tarafından feribottan denize deniz şehitleri anısına çelenk bırakıldı.

Tören Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler ile havaya su sıkılıp boğazda görsel şölen gerçekleştirmesi ile sona erdi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.842 kez okundu