YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Akıllı Bisiklet Uygulaması Start Aldı

Çanakkale’de bisiklet kullanımına teşvik etmek ve trafik sorununa çözüm üretmek amacıyla planlanan "Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi" eski Kilitbahir motor iskelesi önünde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

30 Ağustos 2016 tarihinde eklendi

ÇABİS projesi hakkında bilgi veren Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ‘Çanakkale Belediyesi olarak öncelikle ulaşımı, toplu taşıma araçlarını, diğer araçları destekleyici olarak bisiklet yolları ve akıllı bisiklet sistemini planladık. Çanakkale Belediyesi 2008 yılında bisiklet yolları ile ilgili çalışmalara başladı. Bugüne kadar 24 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu yaptık. Ancak bu yolların bir kısmı birbirine entegre değildi. 15 kilometrelik bölümünü birbirine entegre ettik. İlk olarak bisiklet yollarında kesintisiz bir şekilde bisikletle yolculuklar yapılabilmektedir. Bu bisiklet yolları sadece kurmuş olduğumuz akıllı sistemle alakalı değil, vatandaşlar kendi bisikletleri ile bu yolları rahatlıkla güvenli bir şekilde kullanabilecektir. Bisiklet denince aklımıza öncelikle çevre dostu olması, fosil yakıtlara bağlı olmaması, sağlıkla ilgili kullanıcılara faydalı olması, ekonomik olması, park yeri ihtiyacı olmaması, bunun haricinde toplu taşıma araçları gibi zaman ve güzergaha bağlı kalmaksızın zamandan tasarruf edilmesi, buna benzer faydalar geliyor. Bunları düşünerek Çanakkale Belediyesi olarak kentimizde yaşayan insanları bisiklete teşvik etmek amacı ile akıllı bisiklet sistemini kurduk. Burada 15 kilometrelik bir alan içerisinde 5 tane istasyonumuz var. Toplam 5 istasyonumuzda 42 adet park yerimiz var. Bu sistemde kullanılan 35 adette bisikletimiz var. Bisikletlerimiz, Belediyeden vereceğimiz ÇABİS akıllı kartlarla kullanılacak. İkincisi de normal her türlü kredi kartları ile kullanılabilecek. ÇABİS kartı almak isteyenler Belediyeden alacaklar. Kredi kartı ile biniş yapacak kullanıcılarımız da kiosklardan bu kartları Belediyeye gelmeden temin edebilecekler. Sistem cep telefonları ile bağlantılı. Bisikleti aldıktan sonra ne kadar kilometre yaptık, ne kadar kalori yaktık, bunlar ile ilgili bilgiler cep telefonlarınıza gelecek” dedi.

ÇANAKKALE’NİN HER YERİNE BİSİKLET İLE ULAŞILABİLECEK

ÇABİS projesi ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise ‘Kentte daha ziyade bisiklet kullanımını teşvik etmek için, hem trafik yoğunluğunu azaltılması, hem de trafik ile ilgili sorunların aza indirilmesi noktasında, bu akıllı bisiklet projesine başlıyoruz. Bisiklet yollarımızı yaptık ve bununla ilgili çalışmaları da tamamladık. Çanakkale aynı zamanda da bir üniversite kenti. Bu vesile ile herkesin bisiklet almasına gerek yok. Ulaşım için istasyonlardan kiralayabilecek. Golf Çay Bahçesi, İskele, Barış Kordonu, 75. Yıl Parkı, Belediye karşısı olmak üzere kentte şimdilik 5 istasyonumuz var. İleride Esenler Mahallesine de yapmayı planlıyoruz. Gerek Esenlerin kendi iç güzergahı ile ilgili, gerekse de otobüslerin önüne bisiklet aparatı yaptırıyoruz, buradan bir bisikleti aldığınızda da otobüsün önüne bisikleti koyup, otobüsle bayırı geçip, orada rahat gidebilirsiniz. Tersi için zaten aparata gerek yok. Bayır aşağı bisiklet ile inilebilir. Dolayısı ile Çanakkale’nin her tarafında bisikletle ulaşımın gerçekleşmesi mümkün olacak. Burada iki sistem olacak. Bir tanesi ÇABİS kartı olacak. Ben de bir tane edindim. Vatandaşlarımız Belediye kart merkezlerinden alabilecekler. 6 lira ücret verilip, orada abonman sözleşmesi yapılıyor ve şifre veriliyor. O şifre ile tüm istasyonlardan bisikleti alabiliyorsunuz. Temel süre 24 saat üzerine. 24 saat sonra bu bisikletin yerine konması gerekiyor. 16 saat sonra sistem ihtar veriyor. 24 saat sonra, 48 saate kadar cezalı tarife uygulanıyor. Bir buçuk lira üç liraya çıkıyor. 48 saat sonra da çalıntı muamelesi yapılıyor. Zaten üzerinde olan sistem ile bisikletin nerede olduğunu tespit edebiliyoruz. Sadece kentsel alan içerisinde kullanabilmek mümkün.  Mücavir alanlara bisikletlerin çıkarılması şu anda mümkün değil. Güvenlik kameraları var ve kimin aldığı ve ne şekilde davranıyor, hepsi buradan görülebiliyor. 7 gün 24 saat hizmet veriyor. ÇABİS kartlarının ücreti 6 lira. Bir kereliğe mahsus veriliyor. İlk bir saat bir buçuk lira.  Bir saat sonra da her saat başı bir lira olmak üzere bisiklet kiralama işlemi yapılabiliyor. Bisiklet,  pratik ulaşım aracı olması açısından önemli. Öğrenci kenti olmamızdan dolayı özellikle öğrencilerin buna ilgi göstereceğine inanıyorum’ dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Gökhan’ın bisikletlerle test sürüşü yapmasıyla açılış programı sona erdi.

Açılışa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar, Özleyiş Çetin ve Ali Sürücü, Çanakkale Belediyespor Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Meclis Üyeleri ve kentliler katıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.401 kez okundu