YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de 70 Bin Yıllık İnsan İzleri Bulundu

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Çamkabalak Köyü’nün güneydoğusunda köy girişinde bulunan küçük kayalıklarla kaplı alanda 70 bin yıl öncesine ait insan izlerine rastlandı. Orta Paleolitik döneme ait taş aletler, yonga parçaları ve çekirdeklerin bulunduğu bu alan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derecede Sit Alanı ilan edildi.

14 Nisan 2016 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre 2 yıl önce Ayvacık ilçesine bağlı Çambakalak köyü girişinde yer alan yerel taş ustaları tarafından taş alım yeri olarak kullanılan bölgede araştırma yapan arkeologlar normal taşların dışında ilginç taş örneklerine rastladı. Bunun üzerine taşlar üzerinde geniş kapsamlı bir araştırma başlatan arkeologlar bunların binlerce yıl öncesine ait olduğunu belirledi. Diskoid ve yarım ay biçimli aletler ile tek veya çift kenarlı kazıyıcılar, çontuklu düzeltili ve dişli alet sayısının bu bölgede çok fazla olduğunu gören Arkeologlar bu yerin Orta Paleolitik yerleşim alanı olduğunu tespit etti.

Bulunan taş aletlerin çıkarım tipleri, yongalama biçimleri konusunda önemli veriler sunan çekirdeklerin söz konusu alanın en yoğun kültür varlığı olduğunu belirleyen arkeologlar Çamkabalak Köyü girişindeki bu yerde bulunan aletlerin genelde Neanderthal popülasyonları ile ilişkilendirilmesine rağmen bazen diğer Arkaik insan türleri olan Homo Heidelbergensis veya Homo Erectus, hatta Homo Sapiens ile bile ilişkilendirileceğini; bu bakımdan buradaki yerleşimin Orta Paleolitik dönemin son bölümüne denk düşen ve tahmini 70.00 ile 30.000 tarihleri arasında burada bir çeşit açık yerleşimin olduğunun söylenebileceğini ifade ettiler.

BÖLGE 1. DERECE SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Öte yandan tarihi açıdan önemli bir buluşun ortaya çıkmasının ardından Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da 14 Mart 2016 tarihinde aldığı karar ile Çambakalak Köyü girişindeki bu yeri Orta Paleolitik Dönem Açık Hava Yerleşimi alanı olarak belirleyip 1. Dereceden Arkeolojik Sit Alanı ilan etti. Bu alanın 1. derece Sit Alanı ilan edilmesinin ardından söz konusu alan koruma altına alınırken, yerel taş ustaları tarafından da bu bölgeden taş alımı yasaklanmış oldu.

BÖLGEDE GENİŞ ÇAPLI BİR KAZI ÇALIŞMASI YAPILABİLİR

Bu arada 70 bin yıllık insan izlerine rastlanan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Çamkabalak Köyü girişindeki bu bölgede geniş çaplı bir kazı çalışmasının yapılması ile çok önemli tarihi eserlere rastlanabileceğini belirten vatandaşlar, en kısa sürede çalışmalara başlanmasını istediler. 70 bin yıl önce insanların yaşadığı bu bölgede daha geniş kapsamlı bir araştırmanın yapılabilmesi için sponsor firmalara ihtiyaç bulunduğunu da belirten vatandaşlar, bunun sağlanması halinde çalışmaların daha hızlı ilerleyebileceğini ve bu bölgenin Çanakkale’deki diğer tarihi ve turistik yerler gibi önemli bir turizm bölgesi olabileceğini ifade ettiler.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.334 kez okundu