YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale'de 138 Yıllık Tarihi Çeşme Koruma Altına Alındı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çanakkale il merkezine bağlı Işıklar Köyü’nde bulunan 138 yıllık tarihi çeşmeyi “1. Derecede Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescil etti.

29 Mart 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Mart ayı başında yaptığı son toplantısında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün il merkezine bağlı Işıklar Köyü’nde 1. dereceden sit alanı içerisinde yer alan Nekropol alanındaki tarihi çeşmenin koruma altına alınması ile ilgili talebini görüştü. Yapılan görüşme sonunda halen günümüzde kullanılan ve kitabesinde 1879 yılında Çobanoğlu Mehmet tarafından yaptırıldığı belirlenen 138 yıllık geçmişe sahip olan tarihi çeşmenin “1. Derecede Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescil edilmesine karar verildi. 1 Mart 2017 tarihinde 3552 sayılı karar ile tescillenen tarihi çeşmenin alınlığında bulunan mermer kitabede sülüs hat ile iki satır halinde yazılmış Osmanlıca metinde “Sahib’ül hayrat ve’l hasenat Çobanoğlu Mehmet Ağa hayr etti. 1299” yazdığının açıkça görüldüğü ve bu kitabe sayesinde çeşmeyi de Çobanoğlu Mehmet’in Hicri 1296, Miladi olarak da 1879 tarihinde yaptırdığı belirlendi.

“1. Derecede Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescil edilen çeşme gerekli düzenleme çalışmalarının yapılmasının ardından daha güzel bir görünüme kavuşarak gelecek nesillere aktarılmış olacak.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.533 kez okundu