YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde Duygusal Tören

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101. yıl dönümü sebebiyle Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi.

24 Nisan 2016 tarihinde eklendi

Sabah 10:20’de başlayan etkinlik çelenklerin Atatürk Anıtının önüne konulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağının çekilmesi ile başladı. Çanakkale Şehitleri için okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından ise Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapıldı. Tuğgeneral İsmail Gürgen yaptığı konuşmada Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgiler aktardı. İtilaf Devletleri adına Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries’in yaptığı konuşmadan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal bir konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra ise Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği gösteri düzenledi. Şehitler Abidesi’ndeki etkinlik tören geçişi, sembolik Şehitliğe karanfil bırakılması, şehitlik defterinin imzalanması ve SOLOTÜRK ekibinin gösterisi ile sona erdi.

Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Almanya, Hindistan, Kanada, İrlanda, Pakistan ve İngiltere olmak üzere savaşa katılan 11 ülke temsilcilerinin de bulunduğu törene Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal iştirak etti.

Şehitler Abidesi’ndeki törenin ardından ise Fransız ve İngiliz Anıtları ile 57. Alay ve Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nde de ayrı bir tören düzenlendi.

25 NİSAN SABAHI ANZAK KOYUNDA TÖREN DÜZENLENECEK

Öte yandan etkinliklerin ikinci gününde ise 25 Nisan sabahı 05.30’da Anzak çıkarmasının yapıldığı Anzak koyunda ayrı bir tören daha düzenlenecek. 06:30’a kadar sürecek Şafak Ayininde Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen Anzaklar atalarını anarak dua edecek. Bu yılki törenlere katılımın geçtiğimiz yıllara göre çok az olacağı öğrenilirken, bu sayının 1000- 1500 civarında olması bekleniyor.

57. ALAY YÜRÜYÜŞÜ BÜYÜK İLGİ GÖRECEK

Bu arada geleneksel hale getirilen “57. Alay Yürüyüşü” de yine 25 Nisan sabahı 06:00’da başlayacak. Türkiye’nin değişik  illerinden gelen izciler ve gençler Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kamp alanında sabah namazından sonra yola çıkacak. Yaklaşık 6 kilometre katedilecek bu yürüyüşe 5 bine yakın genç katılacak. Yürüyüş Conkbayırı’nda Atatürk Anıtı önünde saat 08.30’da sona erecek ve burada ayrı bir tören daha düzenlenecek.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

2.121 kez okundu