YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Rusya’da Tanıtıldı

17 Şubat 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale 9-13 Şubat 2015 tarihleri arasında, Moskova/ Rusya Federasyonu'nda düzenlenen  "Prodexpo Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı”nda tanıtıldı. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Salamon Halyo ve Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu, Meclis Üyesi Akif Kulaç, Genel Sekreter Sevcan Elver Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Hakan Özdamar, Gelibolu TSO Genel Sekreteri Hüseyin Çakmak, KOSGEB Müdürü Erdoğan Yüksel, Aydın Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yrd. Yasin Uzun, Çanakkale ili oda ve borsa üyeleri, İş adamları ve GMKA Uzmanlarından oluşan 40 kişilik heyet halinde geniş çaplı gerçekleştirilen tanıtım büyük ilgi gördü. Hazırlıkları ve koordinasyonu yürüten Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu; “Avrupa Birliği ile Rusya Federasyonu arasında süregelmekte olan gıda krizi sebebiyle, ayrı bir önem kazanan Prodexpo fuarına bu yıl Çanakkale işadamları olarak katıldık. Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük yıllık ihtisas fuarı olan ve 100.000 metrekare alanda gerçekleşen fuarda, 65 ülkeden yaklaşık 2.000 katılımcı yer aldı. GMKA tarafından tahsis edilen 40 metrekarelik standımızda TR 22 bölgesi firmaları ve markaları olarak bulunduk. Rusya pazarına girmeyi hedefleyen aktörler tarafından fuara katılım üst düzeyde gerçekleşti. Fuar esnasında iş olanakları hakkında da görüş alışverişinde bulunarak pazarımızı genişletmek adına çalışmalar yaptık. Aynı zamanda Çanakkale Ticaret Borsamız üyeleri için ve Çanakkale markaları için ne gibi fırsatlar olabileceğini analiz ettik.
Çanakkale –Balıkesir –Aydın işadamları heyeti olarak resmi ziyaretlere katıldık. Moskova Ticaret ve Sanayi Odasını, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçimizi, Ticaret Ataşemizi, Türk Rus İşadamları Birliğini ziyaret ederek fırsat ve iş birliği olanaklarını araştırdık. Ziyaretlerimiz bizi ziyadesi ile memnun etti. Moskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkan yardımcısı Sayın Suren O. Vardanyan heyetimize Rusya pazarı ve ekonomisi ile ilgili bilgiler vererek Türk işadamlarının Rusya’daki çalışma şartlarına çok hızlı adapte olduklarını, Türk firmalarının Rus piyasasında çalışması konusunda iyimser olduklarını dile getirdi. Ayrıca Moskova’nın kıyısında 1.150 dönüm alanda yer alan Food City projelerini bizimle paylaşarak 84.5 hektar alanda yer alan kompleksin 31 bin metrekaresi ofislere, 497 bin metrekaresi depolara ayrılmış durumda. Hal içerisinde 5.99 bin araç kapasiteli otopark, 656 yataklı otel, 2 bin kamyonun park edeceği otopark da yer alıyor. Halin yıllık ticaret hacminin 700 bin ton olacağı bekleniyor. Food City’de Çanakkale işadamlarımızın yer almasını talep ettiklerini belirtti” dedi.
Etkinlikte Büyükelçi Ümit Yardım ve Ticaret Ataşesi Şamil Acartürk’e Çanakkale markaları ve öne çıkan sektörler ile ilgili bilgiler verdiklerini de belirten Kaya Üzen, “Türk markalarının raflarda yer almaları için yapılması gerekenler ile ilgili görüştük. Sayın Büyükelçimiz özellikle bölgemiz zeytinyağları ile çok ilgilendiler. Zeytinyağlarımızın bilinirliliğinin arttırılması için beraber tanıtım çalışmalarına başlama kararı aldık.  Türk Rus işadamları Birliği başkan yardımcısı ve TOBBTİM Genel Müdürü Sabahattin YAVUZ ile yaptığımız görüşme sonucunda ise  Rusya’ya yatırım yapacak olan firmalarının stratejilerini belirlemeleri gerektiğini Rusya’da ki pazarın her geçen gün daha rekabetçi bir hal aldığını, ambargo nedeni ile döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle pazarın daraldığını fakat bunun ileriki günlerde aşılacağını öngördüklerini anladık. İki ülkenin çıkarlarına ters düşmeyecek konularda tercihli ticaret anlaşması yapılabileceği ile ilgili görüştük” dedi. Başkan Üzen bundan 4 ay önce doların 32,5 ruble iken şu an 66 ruble  olduğunu, 600 milyar USD civarında olan devlet rezervinin şu an 300 milyar USD'e düştüğünü belirterek her ne kadar ekonomik göstergelerin olumsuz olmasına rağmen halen Rusya'nın yatırım yapma açısından cazibesini sürdürdüğünü dile getirdi. Üzen; Ekonomik göstergeler pozitif olmasa da bunun sürekli olmayacağını ve fırsatların kaçmadığının altını çizerek, “İlimiz ilk defa Rusya’da fuara katılıyor. Rusya son aylarda ülkemizden çok büyük mal talep ediyor. Yaklaşık 10 Milyar Dolar hacimli ön anlaşmalar imzalandı. Çanakkale olarak bizim bu pazarda yer almamız gerekiyor bu amaçla bu fuara katıldık. Rusya hem kolay hem zor bir Pazar. Kendine özgü kuralları var. Rusya’da çok büyük bir rekabet var tabi ki çok ta fırsatlar var Bizim hızlı hareket ederek bu pazarı iyi değerlendirmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu. Üzen Fuarın başarılı geçtiğini belirterek, “Fuara iştirak eden, ürün veren tüm üyelerimize, organizasyonumuza katkı veren Çanakkale ili odaları ve borsalarımıza, GMKA’na, KOSGEB’e, tüm kamu kurumlarına ve organizasyonda emeği olan herkese teşekkür ediyorum dedi.

1.679 kez okundu