YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Atatürk'ün Gelibolu'ya Gelişinin 89. Yılı Törenle Kutlandı

 Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 89. Yıldönümü Gelibolu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen program ile kutlandı.

02 Eylül 2017 tarihinde eklendi

Bu özel gün nedeniyle Gelibolu 2. Kolordu Karargahı önünde saat 11.00'de düzenlenen törenden önce sabah erken saatlerden itibaren resmi kurum ve kamu binaları ile ilçe Türk bayrakları ile donatıldı. Törene Gelibolu Kaymakam Vekili Bekir Sıtkı Dağ, 2.Kolordu Komutanlığı’nı temsilen 18.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, askeri erkan, daire müdürleri, ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Atatürk'ün ilçeye gelişinin anons edilmesi ile başlayan törende, Kaymakam Vekili Dağ, 2.Kolordu Komutanlığı’nı temsilen Tuğgeneral Arslanhan ve Belediye Başkanı Özacar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün önemini belirten konuşma Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından yapıldı.

Sözlerine “Anafartalar Kahramanı, Gelibolu Yarımadası’ndaki komutanlıktan Türkiye Cumhuriyeti liderliğine uzanan yolun unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gelibolu’ya gelişinin 89. Yıldönümü kutlu olsun.” diye başlayan Başkan Özacar, “O’nun aziz ruhu ve eşsiz hatırası hala bu topraklarda Gelibolu’dadır” dedi. Başkan Özacar, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatı ile Çanakkale’yi 1925-1934 yılları arasında beş kez ziyaret ettiğini, Gelibolu’ya bu ünvanla ilk geliş tarihinin 2 Eylül 1928 olduğunu hatırlatarak konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “O gün Gelibolu’nun bürokratları, okuma yazma durumlarıyla Atatürk’ün hayranlığını kazanmıştır. Gelibolu Belediyesi’nde, kendisinin şerefine halkla birlikte çay ziyafeti verilmiştir. Gelibolu belediyemiz Atatürk’ü ağırlamanın onurunu yaşamıştır. Atatürk o gün çiftçilerimizle görüşmüş ve Çiftçi Atıf Beyden memleketinin ziraatı hakkında bilgiler almıştır.  Fakat asıl geliş sebepleri yeni harfleri öğretmektir. Bir komutan olarak bu topraklara gelen önderimiz, sonrasında da başöğretmen sıfatıyla Gelibolu’yu şereflendirmiştir. Bir eğitim ve kültür devrimi yolculuğunda, Gelibolu’nun önemli bir durak olması bizler için her zaman eşsiz bir şereftir” dedi.

 “AYNI HEYECANLA SELAMLIYORUZ”

Konuşmasında tarihten kesitler sunan Belediye Başkanı Özacar, sözlerine şöyle devam etti: “Büyük önderimizin manevi şahsiyetini, ilk geldiği gün gibi bugünde heyecanla selamlıyoruz. Eşsiz anısı, yıllar önce ayak bastığı bu topraklar üzerinde canlılığını ve diriliğini hala korumaktadır. Biz onda, harf devriminin ötesinde, cehaletin kötülüğünü, medeniyetin parlaklığını gördük. Onun için ve yine onun gibi diyoruz ki ‘Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.’ Kurtuluş savaşı sırasında muallimler kongresi toplayan, büyük bir kültür ve eğitim devrimine imza atan, “Cumhurbaşkanı olmasaydım, Milli Eğitim Bakanı olmak isterdim.” diyen bir önderin izindeyiz. Bugün bunun gereği; daha fazla okumak ve daha iyi bir eğitimin peşinden koşmaktır. Gelibolu’ya gelişlerinden bugüne uzanan mesaj bana göre budur.”

Başkan Özacar’ın konuşmasının ardından Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kader Gür tarafından ‘Vatan için’ ve aynı okul öğrencisi Kübra Bektaş tarafından ‘Zafer’ adlı şiir okundu.

Tören sonunda Belediye Başkanı Özacar, programa katılan ve ulu önder Atatürk’ü Gelibolu’ya 89. yıl önce gelişinde kendi aracı ile gezdirip şoförlüğünü yapan Celal Güneyli’in torunları ve diğer vatandaşlarla anı fotoğrafı çektirdi.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.413 kez okundu