YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Atatürk’ün Bilinmeyen Fotoğrafları Bu Sergide

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 78.yıldönümü anısına hazırlanan “Atatürk Çanakkale’de” isimli fotoğraf sergisi Çanakkale Belediyesi Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde açıldı.

10 Kasım 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Belediyesinin katkılarıyla Gazeteci Murat Kıray ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Atabay’ın arşivlerden tarayarak elde ettikleri Gazi Mustafa Kemal’in Çanakkale’de çekilmiş ve bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış nadide fotoğrafların da bulunduğu “Atatürk Çanakkale’de” isimli fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü.

Atatürk’ün Çanakkale’de çekilen 50’ye yakın fotoğrafının beğeniye sunulduğu sergide o döneme ait bazı gazetelere ait nüshalarında yer aldığını belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Atabay, “10 Kasım kapsamında düzenlediğimiz bu sergi ile Atatürk’ün Çanakkale’ye olan ilgisi göstermek istedik. Atatürk ilk olarak 1912 yılında Çanakkale bölgesine gelmişti. Daha sonraki yıllarda da hem Cumhurbaşkanlığı döneminde, hem de asker olarak Çanakkale’de bulundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün özellikle Cumhuriyetin ilanından sonra Çanakkale’ye geldiğini görüyoruz. Çanakkale’nin Atatürk’ün hayatındaki öneminin çok büyük olduğunu biliyoruz. Örneğin Harf Devrimini gerçekleştireceği sırada 1 Eylül 1928 yılında Çanakkale’de gelen Atatürk yine aynı gün Gelibolu Yarımadası’nda gezerek yanında bulunanlara savaşta bulunduğu yerleri ve yaşadıklarını anlattığı biliniyor. Bu konuda nadide bir fotoğraf da yine bu sergimizde yer alıyor. Atatürk’ün 1 Eylül 1928 yılında Gelibolu Yarımadası’nda çekilen bu fotoğraf bu zamana kadar bilinmeyen fotoğraflardan bir tanesi” dedi.

Gazeteci Murat Kıray’da açılan serginin önemine değinerek, “Be serginin görsel yönüyle ben; Tarih yönü ile de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Atabay ilgilendi. Güzel bir sergi olduğunu düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de çekilen fotoğraflarından yer alan sergimiz 17 Kasım tarihine kadar gezilebilir” şeklinde konuştu.

(HABER / GÖRÜNTÜ: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (ATATÜRK'ÜN BİLİNMEYEN ÇANAKKALE FOTOĞRAFLARI BU SERGİDE)
2.846 kez okundu