YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Arkeoloji Dünyası Biga’da Buluştu

Türkiye’nin arkeoloji bilimindeki en büyük buluşmalarından olan “Uluslararası Propontis ve Çevre Kültürleri Sempozyumu” Çanakkale’nin Biga ilçesinde başladı.

16 Ekim 2018 tarihinde eklendi

Bulgaristan, Fransa, Yunanistan, Romanya, Avusturya, Rusya, Ukrayna, Belçika, İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Hollanda gibi ülkelerden 60 yabancı bilim insanı ile ülkemizin çeşitli üniversitelerinden 145 yerli bilim insanının bildiri sunduğu sempozyumda Marmara Denizi ve çevresini kaplayan geniş alandaki arkeolojik alanlar ele alınıyor. 

Çanakkale Valiliği, Parion Antik Kenti Kazı Başkanlığı ve İÇDAŞ A.Ş. ’nin desteğiyle Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan “Uluslararası Propontis ve Çevre Kültürleri Sempozyumu" 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında yapılıyor.

Sempozyumun açılış gününde bir konuşma yapan Biga Kaymakamı Mustafa Can, "Görevimiz topraklarımızdaki kültürel zenginlikleri kendimize saklamak değil, binlerce yıllık insanlık tarihine ışık tutacak araştırmalar yaparak bu araştırmalara destek olmak, gençmiş medeniyetlere ait gün yüzüne çıkan bilgi ve belgeleri tüm dünya insanlığı ile paylaşmaktır." dedi.

Bu anlamda bölge için düzenlenen bir ilk olan uluslararası sempozyumun Propontis için önemli bir yer tutacağını belirten Mustafa Can, "Propontis bölgesi yani Marmara Denizi ve çevresi antik dönemde uzun süre yerleşim gören jeopolitik konumu gereği önemli kültürel değişimlerin yaşandığı ve önemli kolonilerin kurulduğu bir yer olduğundan arkeolojik araştırmalar için oldukça zengin bir bölgedir. İlimiz Çanakkale ve ilçemiz Biga bir antik kentler cenneti ve bir açık hava müzesidir.İnşallah turizmde de arzulanan önemli bir destinasyon merkezi olacaktır. Görevimiz topraklarımızdaki kültürel zenginlikleri kendimize saklamak değil, binlerce yıllık insanlık tarihine ışık tutacak araştırmalar yaparak bu araştırmalara destek olmak, gençmiş medeniyetlere ait gün yüzüne çıkan bilgi ve belgeleri tüm dünya insanlığı ile paylaşmaktır." diye konuştu.

SEMPOZYUMUN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ

İÇDAŞ A.Ş Sosyal Sorumluluk Direktörü Suat Karataş da Propontis ve çevre kültürleri sempozyumunun tarihsel aydınlanmada geleceğe doğru atılan bir adım olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Bilim insanlarının bulgularını bilimsel bir sempozyumda bir araya getirmek ve bilgi ile geçmişi aydınlatmak vizyonundan dolayı Prof. Dr. Vedat Keleş'e Parion kazılarını başlatan Prof. Dr. Cevat Başaran'a tüm kazı başkan ve ekiplerine teşekkür ederim. İÇDAŞ Biga'da, neden Biga'dayız. Çünkü efsanelerin dağı İda'dan doğan ve tarihin akışını değiştiren yanı başımızdan Propontis'e akmaya devam eden Granikoslular'dan, Hititler'e, Troya'dan Homeros'a, İskender'den Atatürk'e ve günümüze kadar uzanan tarih zincirinin en yakın tanığı. Biz, bu tanıklığın içinde yaşıyoruz. Geçmişi bugün ile buluşturmak istiyoruz."

 Sempozyumun açılışına Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Soytürk, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.

Sempozyum 19 Ekim'de sona erecek.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.799 kez okundu