YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Anzak Yolu Denize Doğru Kayıyor

(ÖZEL HABER) - Çanakkale Savaşı’nın sembol yerleri arasında yer alan ve her yıl çok sayıda Avustralya ve Yeni Zelandalının tören düzenlemek için binlerce kilometre uzaktan geldiği Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’na ulaşımın sağlandığı yol erozyon sebebiyle denize doğru kaymaya başladı.

04 Ocak 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nda Anzak Yolu olarak bilinen Anafartalar Sahil Yolu 2012 yılında yapılan çalışma ile onarımdan geçirilmişti. Yıllarca bu bölgede yolun asfaltlanması ve denize doğru akan toprağın önüne geçmek isteyen Türk Hükümeti çalışma yapmak istemesine rağmen Avustralya Hükümeti doğal dokunun tahrip edileceği gerekçesiyle buna karşı gelmişti. Uzun süren görüşmelerin ardından Türk Hükümeti ile Avustralya Hükümeti ortak karar alarak Anzak koyundaki bu tehlike ile 7 kilometrelik yolun asfaltlanması konusunda ortak karar almıştı. Yaklaşık 2,5 ay süren çalışmaların ardından Anzak yolu olarak bilinen 7 kilometrelik Anafartalar Sahil Yolu yeniden asfaltlanırken, çetin savaşın yaşandığı Anzak koyunda da toprağın denize akmasının önüne geçmek üzere sahil kesimine 200 metre uzunluğunda beton istinat duvarı örülmüştü. Bunun dışında dağlardan gelen yağmur sularının doğrudan denize akması için ise sahil kesimine 2 adet menfez yapılmıştı.

Öte yandan tarihi doku üzerine 200 metre uzunluğunda istinat duvarının örülmesi Avustralya’da tepkiye sebep olmuş, Avustralya’daki bazı basın yayın organlarında tarihin üzerine beton örülmesine tepki göstermişlerdi. Yapılan bütün yayınlara rağmen çalışmalar tamamlanmış ve Anzak Koyu’na 200 metre uzunluğunda beton istinat duvarı örülmüştü.

AYNI BÖLGEDE YENİDEN EROZYON BAŞLADI

Aradan 6 yıl geçmesinin ardından 200 metre uzunluğunda beton istinat duvarının örüldüğü bölgede yeniden erozyon yaşanmaya başlaması vatandaşları tedirgin etmeye başladı. Yağışlı havalar sebebiyle tepe kısımlardan aşağıya doğru atan yağmur sularının yolun üzerinden akarak denize doğru gitmesi sırasında toprak kayması yaşanması asfalt yolda da yarılmalara sebep oldu. Yetkililerin bu bölgede en kısa sürede gerekli çalışmayı yapmaması halinde ileriki aylarda yolun kullanılamaz hale gelebileceğini iddia eden vatandaşlar bu yolun kapanabileceğini de belirttiler.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.373 kez okundu