YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

102 Yıllık Tarihi Toplar Hamidiye Tabyalarında Sergilenecek

(ÖZEL HABER) - Çanakkale merkeze bağlı Kumkale Köyü’nde 5 yıl önce gerçekleştirilen kazılarda toprak altından gün yüzüne çıkarıldıktan sonra şehir merkezinde yer alan Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişine getirilen Çanakkale Savaşı’ndan kalma 102 yıllık tarihi top sergilenmek amacıyla yeniden düzenleme çalışmaları yapılan Hamidiye Tabyaları’na taşındı.

03 Ocak 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale merkeze bağlı Kumkale beldesinde toprak altında gömülü olduğu belirlenen Çanakkale Savaşında kullanılan tarihi topların yeniden gün yüzüne çıkarılma çalışmaları 5 yıl önce yapılmıştı. Çanakkale Valiliği’nin de desteği ile zamanın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türk Dünyası Değerlerini Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır’ın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda toprak altında bulunan 9 top başarılı bir çalışma ile gün yüzüne çıkarılmıştı. Aylar süren çalışma sonunda toprağın yaklaşık 3-4 metre derinliğinden çıkarılan tarihi toplandan biri de bu çalışmaların sonunda sergilenmek üzere Çanakkale il merkezine getirilerek Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişindeki yol kenarına yerleştirilmişti.

TARİHİ TOPUN KUMKALE'DEN ALINARAK ÇOMÜ GİRİŞİNE GETİRİLMESİNE TEPKİLER OLMUŞTU

Öte yandan Çanakkale Savaşı’nda da kullanılan tarihi topun çıkarıldığı yerden alınarak Çanakkale şehir girişindeki bir yere konulmasının ardından bazı kesimler buna tepki göstermiş ve bu tür eserlerin bulundukları yerlerde sergilenmesi gerektiğini belirtmişlerdi. Ayrıca Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izinler alınmadan bu topun Kumkale’den alınarak Çanakkale’ye nakledildiğini iddia eden bazı kesimler yetkililerin bu konuda gerekeni yapmalarını istemişlerdi. 5 yıl önce yapılan bu tepkiler üzerine tarihi topun çıkarıldığı Kumkale’ye götürülmesi için karar alınmıştı.

KAVŞAK DÜZENLEME ÇALIŞMASI YAPILIRKEN TARİHİ TOP YOL ARASINDA KALMIŞTI

2015 yılında Onsekiz  Mart Üniversitesi( ÇOMÜ) girişinde başlanan kavşak düzenleme çalışmaları sırasında yol arasında kalan tarihi topun ne olacağı konusunda yetkililerin görüş alışverişinde bulunmasının ardından tarihi topun sergilenmek üzere yeniden düzenleme çalışması yapılan il merkezindeki Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu alana götürülmesi kararlaştırılmıştı. Önceki gün ÇOMÜ girişindeki kavşaktan alınan 102 yıllık tarihi top il merkezinde düzenleme çalışmaları son aşamaya gelen Hamidiye Tabyaları’na nakledildi.

HAMİDİYE TABYALARINA KUMKALE’DEN 2-3 TOP DAHA GETİRİLDİ

Öte yandan Hamidiye Tabyalarında açık hava müzesi olarak sergilenecek bölümde ÇOMÜ girişinde yer alan 102 yıllık tarihi topun yanı sıra yine 5 yıl önce  Kumkale’de gerçekleştirilen çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan 2-3 tarihi topun da yine buraya nakledildiği öğrenildi.  Kumkale’den getirilen tarihi topların büyük kısmının parçalanmış halde bulunması sebebiyle tek parça halinde sergilenmesinin mümkün olmadığı belirtilirken; bunların tabyalarda ayrı ayrı sergileneceği öğrenildi. Bu arada ÇOMÜ girişindeki tarihi topun zarar görmediği bu sebeple bunun Hamidiye Tabyalarının üst  kısmında sergileneceği ifade edildi.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.210 kez okundu